Vodeći brendovi pasti za zube primjenom različitih cjenovnih strategija pokušavaju se održati među top igračima trudeći se pritom izboriti za mjesto među onima koji ulaze u set razmatranja potrošača pri odabiru zubne paste

O tome koliko je oralna higijena važna ne samo za dobre i zdrave zube, nego i za zdravlje cijelog organizma, znaju već i oni najmlađi. Kao i mnoge druge higijenske navike i navika za brigu o oralnoj higijeni stječe se u ranom djetinjstvu u krugu obitelji.

U želji da bi se dječji zubi i čitava usna šupljina održali zdravima, roditelji su ti koji bi trebali paziti kako na pravilnu ishranu djece, tako i na poticanje razvoja navike za redovno pranje zuba.

Jedan od načina za privikavanje djece na dobre navike vezane uz oralnu higijenu sigurno je i ponašanje samih roditelja – oni su ti koji svojim ponašanjem trebaju biti uzor djeci. Kada djeca na temelju uzora roditelja uvide da se zubi moraju prati redovno i to najmanje dva puta dnevno, više je nego vjerojatno da će i oni sami lakše preuzeti takvu naviku.

A kakve su navike vezane za oralnu higijenu odraslih te mogu li oni poslužiti kao uzor najmlađima pogledajmo u podatke kvantitativnog istraživanja kompanije Valicon.

CIJENA JE KLJUČNA
U jesen 2012. Valicon je među potrošačima u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Zadar i Split) i Sloveniji (Ljubljana, Maribor i Kranj) sproveo istraživanje vezano uz navike kupovine pasti i četkica za zube koje se odvijalo pred policama trgovina.

U Hrvatskoj je bilo uključenih 480, a u Sloveniji 430 potrošača kategorije koji su u tom trenutku došli kupiti pastu ili četkicu za zube.

Prikupljeni rezultati pokazali su kako gotovo 90% ispitanika zube pere redovito – najmanje dva puta dnevno.

Takvih koji zube peru najmanje dva puta dnevno ima dobra polovina ispitanih, a malo više od trećine je takvih koji zube peru i više od dva puta dnevno.

Kod kupovine pasti za zube, istim potrošačima kojima se Valicon obratio pred policom zubnih pasti, podjednako su važni brend, cijena i okus. Kako su akcijska ponuda i vrijednost za novac dva važna faktora također pri vrhu ljestvice, oni dodatno pojačavaju snagu same cijene pri donošenju odluke o kupovini paste za zube.

Ono što znamo iz kvalitativnih istraživanja jest da brend u svijesti potrošača sa sobom u pravilu nosi i određenu predodžbu ili očekivanja vezana i uz kvalitetu. Sagledamo li rezultate vođeni tom pretpostavkom, onda brend/kvaliteta dobivaju nešto više na značenju.

Ipak, analizom događanja pred samim policama može se zaključiti kako danas traje bitka među vodećima koji se primjenom različitih cjenovnih strategija pokušavaju održati među top igračima, odnosno trude se izboriti za mjesto među onima koji ulaze u set razmatranja potrošača pri odabiru zubne paste.

Obzirom da Valicon raspolaže istim podacima i za Sloveniju, zanimljivo je istaknuti ključnu razliku među potrošačima dviju zemalja – dok se slovenski kupci kategorije više orijentiraju na sam brend, Hrvatima je daleko važnija cijena proizvoda.

Lojalnost brendovima u kategoriji visoka je za slovenske potrošače i zbog nje su često spremni i promijeniti trgovinu ne bi li našli ono što traže. Lojalnost Hrvata, s druge strane, u sve većoj mjeri prestaje pred policom gdje pažnju na sebe skreću proizvodi po nižim ili akcijskim cijenama.

POLARIZACIJA BRENDOVA
Redovno pranje zuba neophodno je, no unatoč tome koliko ste toj aktivnosti predani ili ne, određeni se dio ispitanika ili članova njihovih obitelji bori s različitim problemima kada je riječ o zdravlju zuba. Najviše njih (33%) navodi probleme s osjetljivim zubima, 21% sa žućkastim zubima, a 14% problem krvarenja desni, što i nije toliko bezazlen podatak koji upućuje na prve znakove parodontoze.

Najmanje problema imaju ispitanici ili članovi njihovih obitelji s kiselinskom erozijom.

Premda određeni dio korisnika ima probleme sa zubima, svrha upotrebe kod kupovine paste nije među najvažnijim elementima. Naime, taj element pri kupovini uzima u obzir tek oko 5% ispitanika.

Kako je rečeno, brend je jedan od važnijih elemenata kod kupovine pasti za zube, a prema podacima kontinuiranog Valicon PGM istraživanja (sindicirano u pet zemalja regije, n=1.000 ispitanika, 2013. godina), za 2013. zaključujemo i o prisustvu pojedinih brendova u svijesti hrvatskih potrošača.

Kada pomisle na kategoriju, Aquafresh je brend koji najvećem dijelu populacije prvi padne na pamet. Premda se na drugom mjestu odlično drži domaći brend Plidenta, dva međunarodna igrača – Signal i Colgate – bore se koji će uspješnije preuzeti poziciju bliže vrhu.

Kao i u drugim potrošačkim kategorijama i u zubnim pastama će se vrlo vjerojatno napraviti jasnija cjenovna diferencijacija na niži, mainstream i viši ili medical cjenovni segment. Kako izgleda, privatne trgovačke marke još uvijek nisu uspjele napraviti veći proboj u ovoj kategoriji, premda su za njih značajni posebni prodajni kanali kao što su dm i Müller u okviru kojih je uloga njihovih trgovačkih marki vjerojatno malo drugačija.


Za kraj možemo dodati kako kategorija zubnih pasti ima dosta prilika za razvoj kada je riječ o povezivanju same paste, četkice za zube, kao i ostalih elemenata koji doprinose očuvanju oralne higijene, što nitko od ponuđača dosad još uvijek nije ozbiljnije iskoristio.

Slađana Šmitran, Key Account Manager