Oralna njega u Hrvatskoj izdržala je utjecaj covida-19 bolje od mnogih područja tržišta ljepote i osobne njege.

Poboljšanje epidemiološke i ekonomske situacije tijekom 2021. godine podržalo je povratak rasta u kategorijama oralne njege. Budući da se ključne vrste proizvoda poput ručnih četkica za zube i pasta za zube smatraju osnovnim potrepštinama u Hrvatskoj, oralna njega je izdržala utjecaj covida-19 bolje od mnogih područja tržišta ljepote i osobne njege. Unatoč tome, u 2020. je ipak zabilježen pad količinske i vrijednosne prodaje zbog povećane brige za kućne proračune među lokalnim potrošačima i kolapsa dolaznog turizma. Godina 2021. donijela je povratak rastu u oba aspekta, pri čemu se potražnja u većini kategorija poboljšala jer su popuštanje pandemije i povezanih ograničenja povećali povjerenje među Hrvatima i omogućili im da se vrate svojim uobičajenim rutinama, dok je istodobno doveo do snažnijeg od očekivanog oporavka broja stranih posjetitelja.

Izvor: Euromonitor International

Osvježivači usta i izbjeljivači zubi bili su najdinamičniji izvođači u smislu rasta količine i trenutne vrijednosti. U oba slučaja, stope rasta bile su pojačane činjenicom da je prodaja izranjala iz niske baze, iako su te kategorije također imale koristi od želje potrošača da se pokažu što vidljivijim jer su se vratili u ured i ponovno počeli družiti. Istodobno, porast zdravstvene svijesti i tradicionalna sklonost dobrim navikama oralne i dentalne higijene među stanovništvom – velika većina Hrvata pere zube više puta dnevno – potaknuli su pozitivan razvoj zubnih pasti i ručnih četkica za zube, koji su ostali daleko najveće kategorije oralne njege.

Izvor: Euromonitor International

ČETKICE ZA ZUBE
Prema Euromonitor Internationalu, iako su električne četkice za zube zabilježile zdrav rast u obujmu i vrijednosti u 2021., one su ostale nešto poput nišne kategorije, pri čemu su Hrvati i dalje velikom većinom favorizirali ručne varijante. Jedan od glavnih razloga za to bio je taj što se električne četkice za zube smatraju prilično skupima, a većina potrošača ne smatra da su njihove prednosti dovoljne da opravdaju višu cijenu. Ova prepreka potražnji nedavno je pojačana opreznijim stavovima prema potrošnji kućanstava koja je rezultat ekonomskih posljedica COVID-19 pandemije i rastuće inflacije. Osim toga, mnogi ljudi vjeruju da su ručne četkice za zube nježnije prema osjetljivim zubima i desnima te omogućuju veću preciznost prilikom četkanja. U drugom dijelu promatranog petogodišnjeg razdoblja (2016. 2021.) sve više proizvođača pokušava zadovoljiti te preferencije razvijajući proizvode koji su posebno dizajnirani za one koji pate od osjetljivosti zuba i desni.