I dok pandemija covida-19 nije imala veliki utjecaj na duhansko tržište, dugotrajna izolacija i rad od kuće doveli su do određenih promjena u ponašanju potrošača koji si zbog zdravlja žele priuštiti bolju alternativu ili zbog uživanja jednostavno se počastiti nekim luksuznijim proizvodima.

Prema analizi agencije za istraživanje tržišta Euromonitor International, koronavirus odnosno pandemija bolesti covid-19 nije imala veliki utjecaj na duhansko tržište u Hrvatskoj. Unatoč nepovoljnim okolnostima, proizvođači su tijekom 2020. godine ulagali velike napore kako bi se opskrba odvijala neometano kroz distribucijske kanale koji su uglavnom ostali otvoreni. S druge strane, potrošači su se prebacili na rad od kuće prihvaćajući restrikcije kretanja i putovanja pa su se brzo prilagodili novim uvjetima konzumirajući duhanske proizvode u svojim domovima umjesto na radnom mjestu ili vanjskim prostorima.

Određeni broj pušača odustao je od pušenja zbog zdravstvenih razloga, odnosno povezanosti covida-19 i njime uzrokovanih respiratornih problema. Međutim, tu se vjerojatno radi više o kratkotrajnoj tendenciji u sklopu dugoročnijeg trenda smanjenja broja pušača s obzirom na to da većina potrošača smatra kako su se hrvatske vlasti dobro suočile s nastalom zdravstvenom krizom.

Uz zabrinutost koja je povezana sa zdravstvenim aspektima, pandemija covida-19 povećava strahovanja od moguće ekonomske recesije. Slijedom toga pojedini potrošači se okreću prema jeftinijim cigaretama ili rezanom duhanu ili pak proizvode ove kategorije nabavljaju kroz nelegalne kanale. Sve je to dovelo do prebacivanja s premium brendova na jeftinije brendove kod cigareta, a primjetan je i rast potražnje za cjenovno pristupačnijim opcijama u kategorijama cigara i cigarillosa. Uz to, zaključavanje i izolacija sami po sebi povećavaju tjeskobu kod ljudi što može utjecati na rast konzumacije jer se provodi puno vremena kod kuće, a može potaknuti potrošače da se počaste malim luksuzima koje si mogu priuštiti kao što su cigare i sl.

Možebitno ponajveći utjecaj covida-19 na kategoriju cigara ogleda se u zatvaranju cigarskih klubova, salona i restorana te ograničavanje ostalih društvenih i poslovnih prigoda, čime su onemogućeni važni društveni konteksti i okupljanja za konzumente cigara. Nadalje, dok pandemija covida-19 podiže razinu svijesti o važnosti zdravlja, sve veći broj potrošača gleda na osobne isparivače (električne cigarete i grijane proizvode) kao manje štetnu alternativu koja im donosi i višu razinu opuštanja, premda je inicijalni trošak prelaska na ove proizvode ograničio broj onih koji su se odlučili za ovu varijantu.