Na ukupnom tržištu Hrvatske (bez diskontera), kategorija oralne njege u posljednjih godinu dana (siječanj 2020. – prosinac 2020.) bilježi rast vrijednosne prodaje, dok komadna prodaja bilježi blagi pad prodaje.

Skupina kategorija oralne njege obuhvaća četkice za zube, paste za zube i vodicu za ispiranje usta. Analizom nisu obuhvaćeni proizvodi za njegu zubnih proteza i konci za zube. Na ukupnom tržištu Hrvatske (bez diskontera), kategorija oralne njege u posljednjih godinu dana (siječanj 2020. – prosinac 2020.) ostvaruje rast vrijednosne prodaje, dok komadna prodaja bilježi blagi pad prodaje. U strukturi vrijednosne prodaje ukupne skupine kategorija, gotovo dvije trećine nosi kategorija pasti za zube (64%), ukupno 28% imaju četkice za zube, dok 8% vrijednosnog prometa pripada kategoriji vodica za ispiranja usta.

Drogerije i tradicionalni formati trgovine (prodavaonice s prodajnom površinom ispod 300 m2) nose 56% ukupne vrijednosne prodaje oralne njege, dok moderni kanali poput hipermarketa i supermarketa sudjeluju s 44% u ukupnom prometu skupine kategorija. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, vodeća tri proizvođača zauzimaju 53,2% ukupne vrijednosne prodaje skupine kategorija oralne njege, a oni su (abecednim redom): Colgate Palmolive, GlaxoSmithKline i Unilever.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u srpnju 2020. godine objavila pregled osnovnih trendova za skupinu kategorija oralne njege.

U sažetku pregleda, koji se odnosi na petogodišnji period od 2014. – 2019. godine (znači prije izbijanja koronakrize), ističe se kako su istraživanja pokazala da je dentalna higijena u Hrvatskoj dosta slaba navodeći pritom podatak da je svega 83% hrvatskih kućanstava kupilo pastu za zube u 2018. godini. Vodice za ispiranje usta istodobno je kupilo 20% kućanstava, a četkice za zube njih 45%.

Lojalnost brendovima bila je na vrlo je niskoj razini kod pasti za zube pretkraj promatranog perioda sa svega 10% potrošača koji su lojalni nekom brendu, no pritom ogromna većina potrošača bira jedan od pet vodećih brendova. Poredak vodećih brendova korelira s njihovom medijskom prisutnošću i aktivnošću. Domaći proizvođači, iako se aktivno natječu na tržištu među vodećih pet u 2019. godini, s teškom mukom mogu konkurirati trima vodećim multinacionalnim kompanijama.

Glavni razlog tome je što nisu u stanju držati korak s velikim marketinškim budžetima kakvima raspolažu međunarodni igrači. Kada je riječ o utjecaju koji pandemija covida-19 ostavlja na ovu skupinu kategorija, iz Euromonitora navode kako je cijela oralna njega u cijelosti pogođena ovom krizom, ali da su neke kategorije osobito u problemima. Tako se procjenjuje da je kategorija pasti za zube u 2020. ostvarila manji rast nego u 2019. godini, ali da ona neće biti toliko pogođena kao neki drugi proizvodi oralne njege koji nisu toliko nužni potrošačima.
Na kraju sažetka u Euromonitor Internationalu očekuju kako će se potražnja oporaviti do određene mjere, unatoč tradicionalno niskoj razini oralne njege koja je evidentna u Hrvatskoj. Zaključuju pritom kako priliku za ponuđače u ovoj kategoriji može predstavljati i to što se potrošači nalaze na sve kompetitivnijem tržištu rada i slijedom toga žele izgledati najbolje što mogu.