Temeljita potraga za domaćim voćem i povrćem inspirirala je vrijednu Dubravku Maraković na otvaranje dućana Gračanski plac u kojem je bogatu ponudu hrvatskih proizvođača predstavila svojim susjedima. Nedugo nakon otvaranja police su ispunili plodovi rada dvadesetak dobavljača i 12 poljoprivrednih gospodarstava.

U sjevernom dijelu Zagreba, na samim obroncima Medvednice, u prosincu prošle godine svoje je mjesto pod Suncem našao dućan domaćih proizvoda Gračanski plac. Za njegovo otvaranje najzaslužnija je zaljubljenica u domaće proizvode Dubravka Maraković koja je, uz pomoć kćeri Mije, ovu poslovnu ideju počela razvijati još 2019. godine. “Najprije smo našle adekvatan prostor, a želja nam je bila da bude u blizini vrtića, škole, teretane, kafića i poznatog trgovačkog lanca. Tek smo onda počele osmišljavati asortiman i stavljati na papir što bismo sve uvrstile u ponudu. Cijelih godinu dana isprobavala sam proizvode raznih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obilazila druge dućane zdrave hrane te pretražujući internet i Facebook konačno odlučila što ćemo u dućanu ponuditi”, tumači entuzijastična vlasnica Dubravka.

Budući da i sama stanuje u ovom zagrebačkom kvartu, vlasnica je, poznajući navike svojih susjeda, odlučila domaće proizvode s placa dovesti k njima i smjestiti ih u svojih petnaest kvadrata kako ne bi i dalje morali odlaziti na plac u grad. I upravo je tako, vrlo prigodno i praktično, trgovina dobila ime Gračanski plac.

DOMAĆI PROIZVODI
Iako površinom mali, Gračanski plac nudi široku lepezu prehrambenih proizvoda od dvadesetak dobavljača. Najveći dio ponude su proizvodi OPG-ova iz cijele Hrvatske. Tako maslinovo ulje dolazi s Brača, med iz okolice Zagreba, organski batat iz Virovitice, mliječni proizvodi iz Petrinje, zimnica od OPG-a Drempetić iz Zagorja, dok je dobavljač domaćeg voća i povrća distributer Farmeraj. Osluškujući potrebe mladih, Dubravka je ubrzo odlučila obogatiti asortiman Gračanskog placa i uvesti proizvode među tom populacijom omiljene Tvornice zdrave hrane, što se pokazalo kao pun pogodak.

Ipak, najprodavaniji i najpopularniji artikli, zbog čega je Dubravka iznimno ponosna, su mlijeko i mliječni proizvodi. “Upravo u našem dućanu prvi smo ponudili proizvode jednog mladog dobavljača. Riječ je o Aninim sirevima u kojima sada mogu uživati svi naši kupci”, zadovoljna je Dubravka.

U kategoriji mliječnih proizvoda, osim mlijeka, na policama i u hladnjacima Gračanskog placa mogu se još pronaći jogurt, sirutka, razni sirevi i kefir, a u budućnosti će se asortiman dalje povećavati. Iako glavninu ponude čine proizvodi domaćih poljoprivrednika, na traženje kupaca ona je obogaćena voćem kao što su banane, ananas i limeta koji ne uspijevaju u našem podneblju.

Posebnost Gračanskog placa definitivno leži u ponudi gotovih domaćih pita i slastica spravljenih od koprive. Ovi zeleni, oku ali i nepcu ugodni proizvodi, dostavljaju se dva do tri puta tjedno iz Koprivnice, a pripremaju ih i peku vrijedne ruke žena u njihovim domovima. Gračanski plac skriva još i kiflice s domaćim pekmezom, raspucance, heljdine kolutiće i kruh bez aditiva od kiselog tijesta.

DOSTAVA NA VRATA
Iako stanovnici Gračana najčešće kupuju direktno u dućanu jer vole vidjeti i sami za sebe odabrati proizvode, kupci koji ne stignu ili ne mogu doći, najčešće starije osobe, mogu se poslužiti besplatnom dostavom koju vrijedni djelatnici Gračanskog placa nude za matični, ali i nekoliko susjednih kvartova kao što su Šestine, Mlinovi i Remete. Narudžbe za ovu uslugu u dućanu primaju putem e-maila i telefona.

Gračanski je plac relativno kratko otvoren pa je za sada još teško precizno definirati njegovu ciljanu skupinu kupaca. Sigurno je jedino da su ponudom zadovoljni i mladi, ali i oni nešto stariji.

“Ima dosta mladih koji su prepoznali naš brend i ideju o otvaranju ovakve vrste dućana. Paze što jedu pa zato kupuju proizvode OPG-ova i Tvornice zdrave hrane. Ali jednako smo zanimljivi i starijim kupcima. Novi smo na tržištu pa će se s vremenom detalji sigurno dodatno iskristalizirati”, uvjerena je Dubravka.

Dućan je otvoren radnim danima od 10 do 20 sati te subotom od 9 do 16. Na usluzi kupcima za sada, osim vlasnice Dubravke, stoji i uvijek vedra zaposlenica Ivana, dok je za financije zadužena Dubravkina kćer Mia, idejna začetnica te master mind koji se krije iza poslovne ideje.

Pandemija koronavirusa nije pretjerano utjecala na poslovanje Gračanskog placa, kaže nam Dubravka. Više im je, za sada, odmoglo hladno vrijeme koje ljude prisiljava na boravak kod kuće i sprječava ih u šetnji koja bi ih dovela do dućana zahvaljujući kojem ne moraju više do grada kako bi nabavili domaće voće i povrće. Nada se kako će se dolaskom toplijih dana broj kupaca povećati. Za sada, najveća gužva stvara se radnim danom nakon 16 sati, odnosno po povratku susjeda s posla.

NEMA STRAHA
Kako se ponudom gotovo uopće ne preklapa s obližnjim dućanom velikog trgovačkog lanca, vlasnica Gračanskog placa uvjerena je da nema razloga za brigu o konkurenciji. “Upravo smo zbog te trgovine odlučili otvoriti na ovoj lokaciji. Dok kupci odlaze u veliku nabavku mogu se usput upoznati i s našom ponudom kao i cijenama domaćih proizvoda koje se ne razlikuju znatno”, naglašava Dubravka napominjući kako se često dogodi da kupci navrate upravo nakon obavljene kupovine u “velikom” dućanu.

U svojim planovima Dubravka cilja na daljnje informiranje i osluškivanje potreba tržišta kao i širenje asortimana. “Planiram i dalje poticati male dobavljače, kao što je proizvođač Aninih sireva, da se osamostale i pripreme za prodaju u trgovinama odnosno da porade na deklaracijama i marketingu svojih proizvoda te ostvare suradnju s nama. Trenutno imamo nekoliko uspješnih primjera takve suradnje koja se odvija na obostrano zadovoljstvo, a najvažnije od svega je da su naši kupci zadovoljni”, rekla je Dubravka za kraj.