Osam hrvatskih vinarija na sajmu ProWein 2016.

proWein-midiOsam hrvatskih vinarija predstavlja se na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića “ProWein 2016.” u Düsseldorfu u Njemačkoj od 13. do 15. ožujka u organizaciji HGK te u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. Riječ je o Vina Laguna, Vina Belje, Kutjevo, Badel 1862, Zlatan otok, Jako vino, Lagradi i Vinolog.

Najveći hrvatski uvoznik vina iz Frankfurta Petar Budimir istaknuo je kako Hrvatska može prodati znatno veće količine vina na njemačkom tržištu, međutim nužno mora izgraditi brand Hrvatske kao vinske zemlje i kao zemlje delikatesa.

“Bez stvaranja hrvatskog imidža nemamo prilike nastupiti na ozbiljnom tržištu. Njemačka nas ne prepoznaje u značajnom segmentu kao zemlju iz kojeg dolaze proizvodi veće dodane vrijednosti poput delikatesa, vrhunskih vina, maslinovog ulja i ostalih prehrambenih proizvoda. Nema jasnog prepoznavanja hrvatskih vina kod njemačkih gostiju koji ljetuju u Hrvatskoj zbog konzumiranja rinfuznog vina u ugostiteljskim objektima pa često gosti koji se vrate u Njemačku traže vina koja su konzumirana u Hrvatskoj, a ne znaju koja su”, rekao je Budimir.

“Ovaj je sajam vrlo bitan za hrvatsko vinarstvo jer je to prilika da se hrvatska vina predstave profesionalnoj publici u Njemačkoj, ali i ostatku Europe i svijeta. Međutim, izuzetno je važan zbog daljnje izgradnje imidža novog branda hrvatskih vina Vina Croatia – Vina Mosaica. Vinari mogu otvoreno razgovarati s kupcima o plasiranju vina na zajedničko tržište EU, ali i nekih zahtjevnih svjetskih tržišta poput SAD-a, Kanade, Kine, Japana i drugih”, rekao je tajnik Udruženja vinarstva pri HGK Igor Barbarić.

Inače, prema podacima HGK, Hrvatska je izvezla na ovo zahtjevno tržište prošle godine (I-XI 2015.) vina u vrijednosti 1,53 mil. eura te nam je Njemačka prvo izvozno tržište i čini 17 % u ukupnom izvozu hrvatskih vina. U istom smo razdoblju iz Njemačke uvezli vina u vrijednosti oko 2 mil. eura te je Njemačka na četvrtomu mjestu uvoznih tržišta.

Ukupno gledajući 2015. u odnosu na 2014. godinu, uvoz vina se povećao za svega 2 %, dok izvoz ima tendenciju rasta od 3 %, što je pokazatelj jačanja i važnosti izvoza na ovo zahtjevno tržište. U strukturi izvoza hrvatskih vina najviše su zastupljena vina u bocama čiji je udio 84 % u prvih devet mjeseci 2015. godine, slijede pjenušava vina s 10 % i vina u posudama većima od dvije litre sa 6 %.

proWein-sajam-posjetitelji-midi“Za Kutjevo ovaj sajam znači susret sa starim kupcima te pokušaj uspostavljanja kontakata s novim kupcima u drugim kanalima distribucije te proširenje prodaje na Njemačke potrošače”, rekao je voditelj izvoza Kutjeva d. d. Josip Vitez. Kutjevo je najveći izvoznik hrvatskih vina na ovo tržište koje godišnje izvozi više od 30 % od ukupnog izvoza vina u Njemačku.

Na ProWein nastupaju najznačajnije zemlje koje pokrivaju 80 % svjetske proizvodnje vina: USA 8 %, Argentina 6 %, Čile 4 %, Francuska 17 %, Italija 16 %, Španjolska 15 %, Njemačka 3 %, Južna Afrika 4 % itd. Tako proizvodnja vina zemalja članica Europske unije čini više od 60 % svjetske proizvodnje. Iako je proizvodnja vina u vinarskoj godini 2014./2015. smanjena u odnosu na prethodnu godinu, kao i petogodišnje ranije razdoblje ,značajniji porast u proizvodnji bilježi jedino Francuska s 14 %, odnosno 4 %. Jednako tako, potrebno je naglasiti da EU čini i 57 % od ukupne svjetske potrošnje i 70 % ukupnoga svjetskog izvoza vina.

Sajam ProWein vodeći je međunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pića na kojem se tradicionalno susreću posjetitelji i vodeći svjetski proizvođači i distributeri. U ova tri dana izlagat će oko 6.000 izlagača iz 57 zemalja, uključujući 400 međunarodnih alkoholnih distributera i dobavljača. Ova sajamska manifestacija predvodnik je u različitim trendovima i proizvodima, što je i glavni cilj ovog središnjega sektorskog sajma. (SEEbiz.eu)

Prethodni članakMaloprodaja u siječnju porasla manje od očekivanja
Sljedeći članakGraševina Vina Belje osvojila i Dalmatince