U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede 15 hrvatskih vinarija predstavile su se mnogobrojnim i raznovrsnim vinima na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića “London Wine Fair 2013.” koji se održava od 20. do 22. svibnja u Londonu, izvijestili su iz HGK.

Na sajmu su se predstavili najznačajniji proizvođači vina iz cijele Hrvatske. Na izložbenoj površini od 120 četvornih metara veliki interes profesionalne publike izazvali su sljedeći izlagači: Krauthaker, Vina Belje, Badel 1862, Iločki podrumi, Vina Laguna, Bodren, Lagradi, Jako vino, Zlatan otok, Udruga Vinistra (Franc Arman, Vina Geržinić, Roxanich, Matošević, Pilato), Udruga Vina Liburna (De Georgiis, Šime Škaulj, P.Z. Maslina i vino), Bolfan vinski vrh.

“Ovaj sajam, kao i svake godine, vrlo je bitan za hrvatsko vinarstvo jer je to prilika da se hrvatska vina predstave profesionalnoj publici u Velikoj Britaniji, ali i ostatku Europe i svijeta. Ovo mjesto iznimno je važno i zbog izgradnje imidža novog brenda hrvatskih vina ‘Vina Croatia – Vina Mosaica’, a mi smo na dobrom putu u ostvarenju naših ciljeva. Ovim nastupom i prezentacijom brenda Vina Croatia na štandu koji je spoj dizajna i funkcionalnosti ostvaruje se korak naprijed u stvaranju preduvjeta za plasmanom hrvatskih vina na inozemnim tržištima”, rekao je potpredsjednik Udruženja vinarstva Ivica Matošević.

Hrvatski vinari, već tradicionalno, osvojili su mnoge medalje na Decanteru i International Wine Challangeu (IWC). Tako je Kutjevo na Decanteru za svoj ledeni Traminac  2011. dobilo zlatnu medalju, odnosno regionalni trofej. Od ukupno 95 nagrada, uz navedeno zlato, na Decanteru je osvojeno 16 srebrnih, 48 brončanih medalja i 30 preporuka.

Na IWC je osvojeno 40 nagrada, od toga 10 srebrnih medalja, 8 brončanih te 21 preporuka, a najvažnija je zlatna medalja, odnosno regionalni trofej za vinariju Kozlović i vino Malvazija Santa Lucia 2009.

“Nadamo se da će se nastupom na ovom sajmu – gdje uz Hrvatsku turističku zajednicu predstavljamo našu zemlju – još više brendirati hrvatska vina odnosno Vina Croatia, a time ostvariti i veći izvoz hrvatskih vina na strana tržišta. Ovo je ključ kako uz jasno definiranu brend strategiju i vizualni identitet možemo uspješno promovirati zemlju i hrvatska vina. S obzirom na veliku posjećenost štanda, uz profesionalno predstavljanje vina sa sommelierima, smatram da smo zajednički na dobrom putu”, rekao je Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva u HGK.

Predsjednik Odbora za marketing i sajmove Udruženja vinarstva pri HGK, Saša Špiranec, istaknuo je kako je u sklopu sajma održana i radionica za vinske profesionalce naziva “Graševina” pod vodstvom Joea Wadsacka, jednog od najutjecajnijih britanskih vinskih kritičara mlađe generacije.

“Iz perspektive insajdera vinskog biznisa u Velikoj Britaniji s ove je radionice, na kojoj je sudjelovalo 60 ljudi, odaslana jasna poruka o sjajnom potencijalu vodeće hrvatske sorte za internacionalno tržište” rekao je Špiranec.

Sajam svake godine posjeti više od 3000 “on trade posjetitelja”, koji su uglavnom kupci, sommelieri i vlasnici restorana, barova, hotela, klubova te catering tvrtki.