Kategorija je u količinskom pogledu ostvarila prodaju od gotovo 4,5 milijuna komada, što je rast od 0,7%, dok je vrijednosna prodaja zabilježila minus od samo 0,1% s ukupnom financijskom realizacijom od 72,1 milijun kuna

osvjezivaci prostoraKategorija obuhvaća sve vrste osvježivača prostora, kao što su mirisne svijeće, mirisi za automobile, električni osvježivači, mirisne vrećice, tekući osvježivači, Mat Gel osvježivači (tablete koje se koriste za elektronski uređaj). U kategoriju nisu  uključena sredstva protiv moljaca, eterična ulja i mirisni štapići kao ni osvježivači za WC školjke.

Vodeći proizvođači po komadnom udjelu su (abecednim redom): Balev (Areon), Dufti-Lufti (Wunder-Baum, Street Style), SC Johnson (Glade, Oust), Procter & Gamble (Ambi Pur) i Reckitt Benckiser (Air Wick). Trgovačke robne marke u kategoriji osvježivača prostora zauzimaju 22% komadnog udjela.

PRODAJA, KANALI I VRSTE
Prema rezultatima prodaje, u koje nisu uključene diskontne trgovine (Lidl), cash&carry, DIY objekti kao ni institucionalna prodaja te sezonske trgovine, kategorija osvježivača prostora je u zadnjih godinu dana (studeni 2014. – listopad 2015.) ostvarila vrlo solidan prodajni rezultat. Naime, u krizi se i zaustavljanje pada ili blagi rast treba smatrati uspjehom.

vaznost tipa prodajnog mjestaKategorija je tako u posljednjih 12 mjeseci u količinskom pogledu ostvarila prodaju od gotovo 4,5 milijuna komada, što je rast od 0,7% u odnosu na prethodno godišnje razdoblje. Istodobno, vrijednosna je prodaja zabilježila minus od samo 0,1% s ukupnom financijskom realizacijom od 72,1 milijun kuna.

podjela prema namjeni proizvodaPo važnosti tipa prodajnog mjesta vodeće su drogerije koje drže više od trećine (36%) komadne prodaje kategorije osvježivača prostora. Hipermarketi s 25% i supermarketi s 23% su gotovo izjednačeni te s drogerijama predstavljaju glavne prodajne kanale. Kroz velike trgovine mješovitom robom (7%), srednje trgovine mješovitom robom (6%) i male trgovine mješovitom robom (3%) realizira se ostatak prodaje kategorije.

Prema namjeni proizvoda najveći udio zauzimaju kruti i tekući osvježivači s 37%, što je više od kombiniranog udjela dva prva pratitelja: sprej (20%) i osvježivači za automobile (16%). Slijede aparatići za struju s 11%, automatski sprej s 10% te koncentrati s 5% udjela, dok preostalih 1% otpada na ostale vrste osvježivača prostora.

Berislav Znidarčić
Client Executive
berislav.znidarcic@nielsen.com
nielsen logo