Već u prvih nekoliko tjedana inovativna kampanja Coca-Cole s osobnim imenima i nadimcima umjesto natpisa brenda naišla je na veliko zanimanje javnosti

Projekt “Podijeli Coca-Colu“ u Hrvatskoj je započeo 29. travnja kao jedna od najvećih i najuspješnijih Coca-Colinih promocija u proteklih deset godina. Izvorno je nastao u Australiji prije dvije godine, a Europa je drugo svjetsko tržište na kojemu se provodi i to u čak 23 države članice punioničarske skupine Coca-Cola Hellenic.

Iako su promocijske aktivnosti mjesnoga karaktera, koncept projekta istovjetan je u svim državama pa tako taj svjetski projekt spaja 23 kulture u jednu jedinstvenu promociju.

Posebno je zanimljiva činjenica da je projektom Podijeli Coca-Colu u Europi po prvi put u povijesti promijenjen natpis “Coca-Cola“ i zamijenjen upravo imenima potrošača, nadimcima i generičkim porukama.

150 NAJČEŠĆIH IMENA
Kroz projekt Podijeli Coca-Colu na hrvatskome su tržištu dostupna različita promocijska pakiranja Coca-Cole pa se tako na bočicama od 0,5 L Coca-Cole i Coca-Cole Zero može pronaći 150 omiljenih imena i nadimaka od čega 75 najčešćih hrvatskih muških i ženskih imena do kojih se došlo s pomoću statističkih podataka za Republiku Hrvatsku te višegodišnjih javnih registara i podataka iz lokalne zajednice.

Brojne zabavne nadimke kao što su frend, carica, šarmer, frajer, partijaner, genij, spavalica i drugi moguće je pronaći na staklenim bočicama Coca-Cole od 0,25 L, dok obiteljska pakiranja od 2,0 L Coca-Cole u velikim trgovačkim lancima nose simbolične poruke obitelj, prijatelji, najdraži i slavljenici. Osobne Coca-Coline limenke s imenima i nadimcima koriste se za potrebe promocijskih događanja u gradovima diljem Hrvatske te akcije u trgovačkim lancima uključenima u projekt tijekom kojih potrošači imaju jedinstvenu prigodu izraditi limenku s imenom ili nadimkom po želji.

PROMOCIJSKE AKTIVNOSTI
Zbog složenosti provedbe projekta Podijeli Coca-Colu u svim državama Skupine Coca-Cola Hellenic pripreme su počele još u studenome prošle godine, a tijekom idućih mjeseci svaka je država iznosila svoje planove i ideje kako bi se potrošači upoznali s promocijom i u što kraćemu roku podignula svijest o novostima na tržištu.

Projekt je podijeljen u tri ključne faze pri čemu je prva faza, tzv. faza otkrića, započela u svibnju kada je organizirano darivanje Coca-Colinih zaposlenika osobnim bočicama.

Kako bi se proširila vijest o projektu preko noći je organizirana zamjena temeljne robe promocijskom u trgovačkome lancu Spar, a Coca-Colini ključni kupci Spar i Konzum označeni su robnom markom projekta i izrađene su osobne majice za potrošače i prodajne predstavnike. U trgovačkome centru Arena organizirana je Connect Coca-Cola Hot Zona te se u njoj održalo prvo promocijsko događanje na kojemu su uz kupovinu Coca-Cole potrošači imali mogućnost na posebnome štandu izraditi osobnu limenku.

U tome su razdoblju ključnim kupcima i dionicima poklonjene osobne bočice Coca-Cole s njihovim imenima ili nadimcima, a u projekt su uključene brojne osobe iz javnoga života i medija.

Prva faza provedbe projekta obuhvatila je mnoštvo aktivnosti i sveobuhvatan suodnos s potrošačima posebno putem medija i društvenih mreža, a projekt je dočekan s oduševljenjem izvan svih očekivanja.

Druga faza projekta Podijeli Coca-Colu započela je u lipnju, a uz promocijske aktivnosti putem medija i društvenih mreža započeo je niz događanja na kojima potrošači imaju prigodu naručiti limenku s imenom ili nadimkom po želji.

Zanimanje je za projekt i dalje veliko, a Coca-Cola zaprima brojne molbe potrošača i ključnih kupaca za osobne bočice i raspored dijeljenja promocijskih uzoraka kako bi svatko dobio svoju jedinstvenu Coca-Colu.

NOVA IZNENAĐENJA
Zbog velikoga zanimanja Coca-Cola je dodatno organizirala i dijeljenje promocijskih uzoraka u biranim prodavaonicama Metroa kao dio Coca-Colina mjeseca u Metrou, a pokrenuta je i posebna mrežna stranica na kojoj se osim popisa dostupnih imena i nadimaka na bočicama Coca-Cole može pronaći i raspored promocijskih aktivnosti koje tek slijede, a uz niz zabavnih sadržaja na toj stranici posjetitelji mogu izraditi i vlastitu virtualnu Coca-Cola s imenima i nadimcima po želji.

Tijekom srpnja i kolovoza projekt Podijeli Coca-Colu ulazi u svoju treću fazu, nastavljaju se promocijska događanja i dijeljenje promocijskih uzoraka diljem Hrvatske, a potrošače očekuje niz iznenađenja među kojima i osobne staklene Coca-Coline čaše na poklon uz kupovinu označenih paketa Coca-Cole od 2,0 L u velikim trgovačkim lancima.

Već u prvih nekoliko tjedana kampanja Podijeli Coca-Colu  naišla je na veliko zanimanje javnosti i potaknula potrošače na dijeljenje Coca-Cole dragim osobama, a tijekom ljeta zasigurno će donijeti još mnogo zabavnih trenutaka brojnim obiteljima i prijateljima jer najljepši su trenuci oni koje dijelimo s drugima.

Boška Trbojević
Coca-Cola HBC Hrvatska