Američki prehrambeni div Coca-Cola izvijestio je u srijedu o dvoznamenkastom padu dobiti i prihoda u 2020. godini pod utjecajem mjera kojima su zemlje nastojale suzbiti covid 19, zatvarajući restorane, kina i sportske dvorane.

Neto prihod Coca-Cole potonuo je u pandemijskoj godini 11 posto, na 33 milijarde dolara, uz 2-postotni pad obujma prodaje.

Neto dobit po dionici smanjena je 13 posto, na 1,79 dolara.

Coca-Coline poslovne rezultate u pandemijskoj godini teško su pogodila ograničenja kojima su vlade suzbijale širenje koronavirusa. U većem dijelu godine zatvoreni su restorani i kina u kojima kompanija ostvaruje značajan dio prihoda a otkazane su i brojne sportske manifestacije.

U posljednjem tromjesečju pritisak na poslovanje ponovo je pojačan zbog novog vala pandemije i opetovanog uvođenja mjera zatvaranja, a teškoće su se nastavile i na početku 2021.

“Sve do prvih dana veljače kompanija je širom svijeta bilježila pad obujma prodaje za pet do šest posto, pri čemu je kontinuirano povišene razine prodaje za konzumaciju kod kuće više nego nadoknadio pritisak u kanalima prodaje za konzumaciju izvan kuće”, navodi se u izvješću.

Kompanija ističe da očekuje trošak od nekih 12 milijardi dolara vezano za spor s američkom poreznom upravom oko toga koliko smije naplaćivati inozemnim podružnicama pravo na proizvodnju i prodaju popularnog pića u inozemstvu.

U 2021. godini očekuje sedam do devet posto veću prilagođenu dobit i isti postotni rast prihoda. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!