Dr.sc. Nina Bašić Marković, kao liječnica obiteljske medicine s 27-godišnjim iskustvom, donosi nam zanimljive informacije o povezanosti naših crijeva i upotrebe antibiotika s utjecajem na naše zdravlje.

Kako zdravlje crijeva utječe na zdravlje organizma
Svaki dio ljudskog tijela naseljen je mikroorganizmima, koje zajedničkim imenom zovemo mikrobiom, koji ima veliki utjecaj na naše zdravlje, od kojeg posebno izdvajamo crijevni mikrobiom. Prevladavanje štetnih mikroorganizama u crijevima nad onim dobrima zove se disbioza, do čega dolazi posebice uslijed uzimanja antibiotika, čija je česta nuspojava proljev.

Proljev povezan uz primjenu antibiotika (eng. antibiotic-associated diarrhea – AAD) pojavljuje se u čak do 40% pacijenata. Bilo koji antibiotik može uzrokovati ove smetnje, a posebno oni širokog spektra djelovanja. Simptomi mogu biti od blagih do teže kliničke slike dijareje uzrokovane infekcijom s bakterijom Clostridium difficile.

U posljednjem desetljeću pratimo trend smanjenja uporabe antibiotika, premda je Hrvatska u prosjeku u sredini po potrošnji u Europi.

Kako si pomoći kod nužne primjene antibiotika
Istraživanja su potvrdila da primjena probiotika s 10 bakterijskih sojeva za vrijeme uzimanja antibiotika amoksicilina značajno smanjuje mogućnost nastanka ove vrste proljeva. Isto tako i da je primjena probiotika s više sojeva trajno uspješna kod infekcija s Clostridium difficile te da vrlo često dovodi do potpunog oporavka pacijenta.

Kriteriji odabira najboljeg probiotika kod uzimanja antibiotika:

  1. Probiotik čija je djelotvornost kod primjene antibiotika dokazana kliničkim studijama.
  2. Vrlo je važno da probiotički pripravak sadrži humane bakterijske sojeve – one koji su i inače dio ljudskog probavnog sustava.
  3. Ključno je da pripravak, uz probiotik (tj. dobre bakterije), sadrži i prebiotik (hranu za dobre bakterije) i tada više ne govorimo samo o probiotiku, već o sinbiotiku.
  4. Pripaziti da pripravak sadrži najmanje 5 milijardi bakterija po dozi.
  5. Valja dati prednost probiotičkim pripavcima koji su u obliku praha, a ne kapsula.

    OMNi-BiOTiC® 10 AAD je dodatak prehrani koji sadrži 10 posebno odabranih humanih bakterijskih sojeva, uz popratnu hranjivu matricu, što ga čini sinbiotikom. Sadrži 5 milijardi dobrih bakterija u 1 dozi. Idealan je saveznik u obnovi Vaše crijevne flore pri uzimanju antibiotika, čija je učinkovitost dokazana kliničkim studijama.

    Više o proizvodu: omni-biotic.com

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!