papirnati proizvodi - trzisteTijekom 2015. godine sve četiri analizirane kategorije ostvarile su manji ili veći pad količinske prodaje, dok su vrijednosno rasle papirnate maramice (+2,5%) i papirnati kuhinjski ručnici (+0,5%)

Kombinirana analiza kategorije “Papirnati proizvodi” obuhvaća sljedeće pojedinačne kategorije: toaletni papir, papirnate maramice, papirnati kuhinjski ručnici i papirnate salvete. Podaci koje navodimo u analizi odnose se na MAT period koji obuhvaća kalendarsku 2015. godinu u odnosu na prethodnu, 2014. godinu.

Analiza prodajnih pokazatelja ne uključuje Cash&Carry, institucionalnu prodaju i diskontne objekte. Pa pogledajmo kakvo je stanje u svim navedenim kategorijama ponaosob.

TOALETNI PAPIR
U kategoriju spadaju svi jednokratni toaletni papiri različitih mirisa, oblika (rola, listići itd.) i slojeva (jednoslojni, dvoslojni itd.). Nisu uključeni vlažni toaletni papiri.

vaznost tipa prodajnog mjesta - toaletni papirVodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Paloma (Paloma), SCA (Zewa), Violeta (Violeta), te privatne robne marke koje same nose 27% količinske prodaje.

Kategorija toaletnog papira u 2015. godini ostvarila je količinsku prodaju od 201,4 milijuna komada, što je 5,6% manje u odnosu na godinu prije. Rast prosječnih maloprodajnih cijena utjecao je na vrijednosnu prodaju koja je ipak zabilježila znatno manji pad od 1,8% s ukupnom realizacijom u prošloj godini od 342,9 milijuna kuna.

Nešto više od trećine količinske prodaje (35%) ostvaruje se kroz format supermarketa. Hipermarketi su drugi s 20%, a velike trgovine mješovitom robom ne zaostaju puno sa 17% udjela.

podjela prema broju slojevaSolidne su i četvrtoplasirane srednje trgovine mješovitom s 13%, a potom dolaze drogerije s 9% i male trgovine mješovitom robom sa 6% udjela.

Podjela prema broju slojeva otkriva apsolutnu dominaciju troslojni papir s 84,4% količinskog udjela. Dvoslojni toaletni papir ima 12,4%, a sve ostale vrste zauzimaju 3,2% količinske prodaje kategorije.

PAPIRNATE MARAMICE
Sve papirnate maramice za jednokratnu upotrebu čija je prvotna namjena brisanje lica.

vaznost tipa prodajnog mjesta- papirnate maramiceObično su dvoslojne ili troslojne te pakirane u kutije, mala pakiranja i džepna pakiranja.

Ovdje također spadaju parfumirane papirnate maramice. Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Paloma (Paloma), SCA (Zewa), Violeta (Violeta) te privatne robne marke koje zauzimaju čak 50% količinske prodaje. Papirnate maramice su ostvarile vrlo stabilan prodajni rezultat u 2015. godini.

Naime, premda je količinska prodaja blago smanjena (-0,6%) na 596,7 milijuna komada, vrijednosna prodaja je zbog porasta maloprodajnih cijena uvećana za 2,5% te je dosegla 49,2 milijuna kuna u zadnjih godinu dana.

Drogerije su vodeći prodajni kanal za ovu kategoriju proizvoda s 29% udjela u količinskoj prodaji, što u stopu slijede supermarketi s udjelom od 26%.

podjela prema broju komada u pakiranjuU drugom razredu po količinskom udjelu su hipermarketi s 15% i velike trgovine mješovitom robom s 14%, dok su u trećem prodajnom rangu srednje trgovine mješovitom robom s 8%, kiosci s 5% i male trgovine mješovitom robom s 3% udjela.

Podjela prema broju komada u pakiranju sasvim očekivano donosi premoć pakiranja od deset komada koja imaju udio od 76% u količinskoj prodaji kategorije. Pakiranja s više od 15 komada drže 15,9%, pakiranja od devet komada 5,8%, dok ostale varijante zauzimaju 2,3% udjela.

PAPIRNATI KUHINJSKI RUČNICI
Svi jednokratni upijajući papirnati ručnici namijenjeni za čišćenje površina, upijanje prolivenoga u kuhinji/kućanstvu.

vaznost tipa prodajnog mjesta - papirnati kuhinjski rucniciKategorija uključuje papirnate ručnike pakirane sa ili bez držača kao i one čija je namjena korištenje unutar mikrovalne pećnice.

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Delt Papir (Ola’la), Paloma (Paloma), Violeta (Teta Violeta, Violeta) te privatne robne marke koje same nose 47% količinske prodaje.

Ova je kategorija u vrijednosnom pogledu u protekloj godini ostvarila blagi rast od 0,5% na 127 milijuna kuna unatoč padu količinske prodaje od 3,1% na 32,2 milijuna komada. Trećina količinske prodaje papirnatih kuhinjskih ručnika realizira se kroz supermarkete (33%).

podjela prema broju slojelva - papirnati kuhinjski rucniciVrlo slične udjele imaju hipermarketi (19%) i velike trgovine mješovitom robom (18%) te srednje trgovine mješovitom robom (13%) i drogerije (12%). Male trgovine mješovitom robom drže 5% prodaje, a kiosci zanemarivih 0,1% udjela.

U podjeli po broju slojeva daleko naprijed su dvoslojni papirnati kuhinjski ručnici sa 63,6%; troslojni imaju 31,5%, a ostale varijante 5% udjela u količinskoj prodaji.

PAPIRNATE SALVETE
Papirnate salvete za jednokratnu upotrebu koje služe za brisanje/ čišćenje ruku u vrijeme obroka.

vaznost tipa prodajnog mjesta- papirnate salvete Obično su jednoslojne, dvoslojne ili troslojne.

Uključene su sve salvete bez obzira na boju i motive oslikane na njima (rođendanske, božićne, ukrasne i dr.). Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Forest-Papir (Forest, Unnepi), Paloma (Paloma), Delt Papir (Ola’la), Violeta (Violeta, Teta Violeta) te privatne robne marke koje zauzimaju čak 62% količinske prodaje.

Prodajni pokazatelji ove kategorije su izrazito negativni. S ostvarenih 200,6 milijuna komada količinska prodaja je u 2015. potonula 17% u usporedbi s prethodnom godinom, dok je vrijednosni pad iznosio 13,1% na 25,4 milijuna kuna.

podjela prema boji proizvoda - papirnate salveteVodeći prodajni kanal i ovdje je supermarket s 33% količinskog udjela, a potom slijede velike trgovine mješovitom robom (23%) i hipermarketi (20%). Srednje trgovine mješovitom robom drže 12%, drogerije 7%, male trgovine mješovitom robom 6%, a kiosci tek 0,2% udjela.

Bijela je najpopularnija boja koja uzima dvije trećine (66,1%) količinske prodaje. Papirnate salvete s uzorkom imaju 15,5%, oni intenzivne boje 12,5%, a ostale varijante 5,8% količinskog udjela.

majda-babic-ac-nielsen-potpis