Prema svom životnom stilu najviše velikih korisnika parizera su statusni potrošači. Osobe iz ovog segmenta sklone su kupovati proizvode kako bi njima izrazile svoju osobnost i pokazale drugima da su u trendu. Statusno kupovanje čini sastavni dio njihova života. Važan im je ugled u društvu, osobni izgled i mjesta gdje se izgledu pridaje mnogo pažnje poput svijeta estrade.

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju parizera te brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2018. godine na području Hrvatske.

Polovina hrvatske populacije (53%) od 15 do 64 godine jede parizere, točnije njih 1.523.626. Od toga udio velikih (heavy) korisnika, koji konzumiraju parizere dva do tri puta tjedno i češće, iznosi 11%. Umjerenih (medium) korisnika koji konzumiraju parizere jednom tjedno do dva-tri puta mjesečno je najviše, 22%. Malih (light) korisnika koji konzumiraju parizere jednom mjesečno i rjeđe je 20%. Za 38% korisnika kategorije jako je bitno koju marku parizera će kupiti, a njih 23% je lojalno nekom brendu unutar kategorije.

PROFIL VELIKIH KORISNIKA
Veliki korisnici parizera su nešto više muškarci (54%). Različitih su dobnih kategorija, a više od prosjeka populacije ih nalazimo u dobi do 15 do 19 godina, 30 do 39 godina i 60 do 64 godine. Osnovno i srednje su obrazovani, više od pola ih je nezaposleno. Više ih živi u gradu nego na selu i to značajno više od prosjeka populacije živi u Slavoniji (37%). Ukupni prihodi kućanstva su im niži. Prema svom životnom stilu najviše velikih korisnika parizera su statusni potrošači.

Osobe iz ovog segmenta sklone su kupovati proizvode kako bi njima izrazile svoju osobnost i pokazale drugima da su u trendu. Statusno kupovanje čini sastavni dio njihova života. Važan im je ugled u društvu, osobni izgled i mjesta gdje se izgledu pridaje mnogo pažnje poput svijeta estrade. Izgled doma također je način kako žele predstaviti svoj status i osobnost. Manje su skloni provoditi vrijeme obavljajući kućanske poslove, kuhati obroke i obavljati slične obiteljske dužnosti. Mesne se prerađevine najčešće kupuju u Konzumu, Kauflandu i Plodinama.

STAVOVI O KATEGORIJI
Manje od pola velikih konzumenata parizera pazi na to da ih jede umjereno, 40% voli isprobavati parizere različitih okusa. Većini nije važnija cijena od kvalitete. Trećina smatra da parizeri nisu zdravi i da su parizeri od bijelog mesa zdraviji od onih od crvenog mesa.
Osim općenitog praćenja kategorije parizera, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu.

Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda isti su koristili u posljednjih mjesec dana.

Među velikim korisnicima parizera na prvom mjestu je Cekin s 44% korisnika u posljednjih mjesec dana. Na drugom se mjestu nalazi Gavrilović s bliskih 41% korisnika, a na trećem Poli s 33% korisnika.