Namazi – Tržište: Bez većih oscilacija

U proteklih godinu dana nije bilo znakovitih skokova ili padova u kategorijama namaza. Kod voćnih i čokoladnih namaza te pašteta rast cijena je podupro vrijednosnu prodaju, dok su jedino svježi namazi za nijansu jeftiniji te su u blagom padu

Analiza prodajnih kretanja u kategorijama namaza (paštete, svježi namazi, voćni namazi, čokoladni namazi) pokazuje da su promatrane kategorije uglavnom stabilne, tek je količinska prodaja voćnih namaza ozbiljnije smanjena (-5,8%), ali je to kompenzirano rastom maloprodajnih cijena pa je vrijednosni pad bio znatno manji (-1%).

namazi-bullet-kategorijeSvježi namazi ostvarili su blagi pad, dok su paštete i čokoladni namazi u pozitivnom spektru ako gledamo vrijednosnu prodaju. Podaci o prodaji za sve analizirane kategorije ne uključuju cash&carry, institucionalnu prodaju ni diskontne trgovine (Lidl) te se odnose na period travanj 2015. – ožujak 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci.

Kombinirano su ove četiri kategorije u zadnjih 12 mjeseci zabilježile ukupnu financijsku realizaciju od 660,4 milijuna kuna, dok je količinska prodaja istodobno dosegnula 13,1 milijun kilograma.

PAŠTETE
Kategorija uključuje proizvode na kojima je jasno naznačeno da su paštete. Paštete mogu biti napravljene od smjese mesa, začina, ribe i povrća. Nalazimo ih na policama, imaju dugačak rok trajanja.

paštete-prodaja prema sastavu-prodaja-prema-velicini-pakiranjaVodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): AsCommerce (AsCommerce), Droga Kolinska (Argeta), Gavrilović (Gala, Gavrilović), Podravka (Eva, Leo, Podravka, Pik, Piketa), PPK (PPK) te trgovačke robne marke koje same nose 7% količinske prodaje.

Paštete su u zadnjih godinu dana u odnosu na prethodnih 12 mjeseci zadržale razinu količinske prodaje od 4,3 milijuna kilograma, dok je povećanje maloprodajnih cijena donijelo rast vrijednosne prodaje od 3,3%, na ukupno realiziranih 279,1 milijun kuna. Vodeći maloprodajni kanal u količinskoj prodaji su supermarketi s 38% udjela, a s njima korak drže i hipermarketi koji imaju 27%.

pastete-vaznost-tipa-prodajnog-mjesta-kolicinska-prodajaU sredini poretka smjestile su se velike trgovine mješovitom robom sa 16% te srednje trgovine mješovitom robom s 14%, dok su na začelju male trgovine mješovitom robom kroz koje se ostvaruje 6% količinske prodaje kategorije. Mesne paštete su dominantno zastupljene s 88,3% udjela u ukupno prodanim količinama, dok riblje paštete imaju 9,4%, a vegetarijanske paštete 2,3% udjela.

Pritom četiri petine količinske prodaje (79,7%) čine pakiranja veća od 51 g. Preostalu petinu među sobom su podijelili pakiranja od 30 do 50 g s udjelom od 16,3% te najmanja pakiranja do 30 g koja imaju 4% količinske prodaje kategorije pašteta.

SVJEŽI NAMAZI
Mliječni i sirni namazi s okusom ili bez, napravljeni od sira ili svježe mliječne kreme, skladište se isključivo u rashladnim uređajima. Obično su pakirani u plastične posudice.

svjezi namazi-podjela-prema-tipu-i-okusuVodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Belje (Abc, Abcela, Belje), Dukat (Dukatela, President), Meggle (Meggle), Vindija (Vivis, z’Bregov) te trgovačke robne marke koje same nose 14% količinske prodaje. Svježi namazi su u zadnjih godinu dana zabilježili blagi pad, kako u volumenu, tako i u financijskoj realizaciji.

Količinska prodaja je, naime, smanjena za 1,2%, na 3,6 milijuna kilograma, dok je vrijednosna prodaja za nijansu izraženije pala te je minus iznosio 1,8% uz ukupnu financijsku realizaciju od 179,6 milijuna kuna.

svjezi-namazi-kolicinska-kolicinska-prodajaSupermarketi (42%) i hipermarketi (25%) zajedno zauzimaju dvije trećine količinske prodaje kategorije, dok je preostala trećina podijeljena između velikih (17%), srednjih (11%) i malih trgovina robom široke potrošnje (5%). Gledano prema tipu, sirni namazi sa 71,9% udjela u količinskoj prodaji su daleko naprijed, mliječni namazi imaju 27,7%, a minimalnih 0,4% količinske prodaje drže “butterino” namazi.

U podjeli prema okusu, ukupno 84,5% količinskog udjela imaju svježi namazi bez okusa, dok preostalih 15,5% zauzimaju proizvodi s okusom.

VOĆNI NAMAZI
Kategorija uključuje sve vrste namaza na bazi voća (marmelade, džemovi, pekmezi) koje se koriste kao namaz na kruh, za kolače i sl. Mogu biti različitih okusa i veličina.

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Eurovoće zadruga (Doora), Hermes International (Dida Boža), Podravka (Podravka) te trgovačke robne marke koje same nose 29% količinske prodaje.

vocni-namazi-podjela-prema-tipuRast maloprodajnih cijena ublažio je pad vrijednosne prodaje koja je u zadnjih 12 mjeseci smanjena za 1%, na 69,1 milijun kuna, dok je količinska prodaja s volumenom od 2,3 milijuna kilograma istodobno ozbiljnije pala i to za 5,8%.

Prodaja prema formatima trgovina je identično podijeljena kao i kod svježih namaza pa su tako vodeći supermarketi s 42% udjela u količinskoj prodaji, hipermarketi imaju 25%, a preostalu trećinu prodaje među sobom su podijelile velike (17%), srednje (11%) i male trgovine mješovitom robom s 5% udjela. Džem je najpopularniji tip voćnih namaza s više od dvije trećine (67,6%) količinske prodaje.

vocni-namazi-kolicinska-prodajaPekmez sudjeluje s 11,7%, marmelada sa 6,1%, a na ostale voćne namaze odlazi preostalih 14,7% prodanih količina. Podjela prema tipu pakiranja otkriva kako je staklo s udjelom od 82,4% u količinskoj prodaji kategorije uvjerljivo ispred plastike u koju se pakira 17,6% voćnih namaza.

ČOKOLADNI NAMAZI
Kategorija uključuje sve čokoladne namaze obično pakirane u staklenke ili plastične čašice. Mogu se konzumirati u obliku u kojem dolaze ili kao namaz na kruhu, palačinkama ili drugim desertima.

cokoladni-namazi-podjela-prema-tipu-pakiranjaVodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Ferrero (Nutella), Podravka (Lino lada) te trgovačke robne marke koje same nose 22% količinske prodaje. Unatoč padu količinske prodaje od 3,6%, na ukupno 2,9 milijuna kilograma, vrijednosna prodaja je zahvaljujući rastu maloprodajnih cijena uspjela preskočiti u pozitivnu zonu s minimalnim rastom od 0,7% i ukupno ostvarenih 132,5 milijuna kuna. I ovdje glavnu riječ imaju supermarketi (40%) i hipermarketi (30%) kao glavni kanali za prodaju ove kategorije.

Velike trgovine mješovitom robom u zadnjih 12 mjeseci zauzele su 15% količinske prodaje, srednje trgovine mješovitom robom 10%, a male trgovine mješovitom robom 5% udjela. Više od polovice količinske prodaje (52,5%) ima pakiranje od 401-999 g, dok pakiranje od 400 g drži također značajnih 35% udjela.

cokoladni-namazi-kolicinska-prodajaOstala pakiranja podijelila su ostatak količinske prodaje pa tako pakiranje veće od 1.000 g ima 4,1%, pakiranje do 200 g ima 3,9%, pakiranje 201-399 g zauzima 2,7%, a pakiranje do 199 g drži 1,7% udjela.

Staklo je i kod čokoladnih namaza daleko najčešći tip pakiranja s 86,6% udjela u količinskoj prodaji, dok preostalih 13,4% ima plastična ambalaža.

Majda Babić
majda.babic@nielsen.com
Junior Client Executive
nielsen-logo-small

Prethodni članakPula dobila svoj prvi City Mall
Sljedeći članakRujan 2016.