parmalat-zgrada-midiTalijanska mljekarska tvrtka odbila je ponudu za preuzimanje francuskog konkurenta vrijednu 3,4 milijarde eura

Talijanska mljekarska tvrtka Parmalat odbila je u utorak ponudu za preuzimanje u vrijednosti 3,4 milijarde eura koju joj je podastro francuski konkurent Lactalis.

Iz Parmalata su priopćili da je odbor na temelju savjeta ulagačke banke Goldman Sachs “jednoglasno odlučio … da ponuda ne odražava u potpunosti” vrijednost kompanije.

U Lactalisu nisu komentirali priopćenje Parmalata, ali je iz njihove talijanske podružnice u ponedjeljak istaknuto da ponuda od 2,60 eura po dionici neće biti povećana.

Lactalis, najveći proizvođač sira u svijetu, objavio je krajem travnja da je njegova ponuda od 2,60 eura viša 21,3 posto od prosječne vrijednosti Parmalatove dionice u proteklih 12 mjeseci.

Francuska kompanija već ima udio u Parmalatu od 29 posto, te je njezina ponuda izazvala snažno protivljenje u Italiji gdje se taj pokušaj tumači kao još jedno inozemno preuzimanje važne domaće tvrtke.

Lactalis i Parmalat zajedno bi tvorili vodeću svjetsku mljekarsku grupu. (H)