Culi, Zaher, PuljicU Vijećnici Hrvatske gospodarske komore 13. listopada održana je 27. konferencija MAGROS. Glavni nositelji konferencije su Hrvatska gospodarska komora i časopis Suvremena trgovina, čiji se glavni urednik Srećko Sertić, osvrnuo na 40 godina rada, istaknuvši da se časopis, osim kao kroničar aktualnih zbivanja, etablirao i kao poslovni informator.

Istaknuo je i značaj stručnih skupova, poput ovoga, kao platformi za razmjenu ideja i nametanje aktualnih tema.

“Danas trgovinu karakterizira internacionalizacija, konsolidacija tržišta te relativno visoka stopa koncentracija koja u Hrvatskoj iznosi cca 80 %, odnosno 10 vodećih trgovaca zauzima oko 80 % tržišta. Poseban izazov pred trgovce stavlja i razvitak e-trgovine, koja u Hrvatskoj tek treba doseći svoj vrhunac. Činjenica je da je trgovina ključna spona između proizvodnje i potrošnje te da svi dionici na tržištu to moraju prihvatiti. Svakako su pred trgovinom u narednom razdoblju novi izazovi u skladu s promjenama na globalnom tržištu”, rekao je potpredsjednik HGK za trgovinu, turizam i financije Josip Zaher.

Direktor KAS-a  Michael A. Lange istaknuo je važnost vlade i zakonodavstva kao partnera u oživljavanju gospodarstva te je skrenuo pozornost na potrebu za prepoznavanjem potencijala i ulaganjem u urbani razvoj kako bi se stvorile prilike za rast trgovinske djelatnosti.

Nikola Knego s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu ističe da su trgovački lanci donijeli bogatstvo ponude, nižu razinu cijena te ubrzano uvođenje maloprodajnih tehnologija. „Neki su inozemni trgovački lanci, prisutni na hrvatskom maloprodajnom tržištu, donijeli opću povoljniju cijenu, ali su i postali kanal za izvoz hrvatskih proizvoda“, rekao je, zaključivši da pogledom unaprijed trebamo stvoriti prilike, s ciljem vitalnosti u funkciji preživljavanja na konkurentnom tržištu.

Uz dolazak mnogih stranih trgovačkih lanaca, ali i brojne odlaske, na promjene u trgovini posljednjih godina svakako je utjecala i ekonomska kriza. O tome je osobito govorila direktorica Sektora za trgovinu HGK Ema Culi.

“Rast prometa u trgovini na malo bilježio se do 2002. godine, kada je dosegnuo svoj vrhunac od čak 21,5 %, da bi kasnije počeo lagano opadati i doživio najveći pad 2009., s dolaskom recesije, pada BDP-a i kupovne moći. Tada je zabilježen pad od čak -15,3 %. Stanje se stabiliziralo 2011., idućih dviju godina je opet lagano padalo, a tek od prošle, 2014. godine, počeo se bilježiti i ponovni rast, iako ne značajan”, iznijela je, zaključujući kako je kriza definitivno više pogodila neprehrambeni segment trgovine, ali i mnogo važnije, da su se navike potrošača značajno promijenile, kod njih čak 90 %. Cijena je postala ključan čimbenik, a kupovine su postale planirane.

“Smatramo da je danas, više nego ikad, važna suradnja tj. partnerstvo između trgovaca i dobavljača”, istaknula je te nadodala kako je jedna od osnovnih promjena koje će se morati dogoditi prilagodba trgovaca modernim obrascima trgovanja.

I Ljerka Puljić iz Agrokora smatra da je partnerstvo između trgovaca i dobavljača nužnost u modernom poslovanju, a ističe i da je konkurencija na tržištu stavila ogroman pritisak na trgovce, prvenstveno putem deflacije.

“Uz to što je deflacija očit pokazatelj rušenja vrijednosti proizvoda, valja obratiti pozornost i na to da se sve više prodaje događa na sniženjima, čime se potrošači uvelike koriste; oni su doista postali takozvani racionalni potrošači i teško će se vratiti na ono stanje uma  koje su imali prije krize”, primijetila je Puljić. Uputila je na važnost osluškivanja potrošačevih želja i potreba te posljedičnu dužnost dobavljača da predvidi promjene i ponudi upravo ono što će potrošač poželjeti.

Marija Kulaš iz Ministarstva gospodarstva osvrnula se na novosti u Zakonu o trgovini, poput ukidanja obveze posebnog skladišta za svaku prodavaonicu ili uređenja uvjeta trgovine na daljinu.
“Novosti su rezultirale ogromnom uštedom, stoga ih definitivno možemo ocijeniti kao povoljne”, zaključila je.