Paštete – Trendovi i brendovi: Brend od presudne važnosti za kupnju

Za polovinu korisnika pašteta je jako bitno koji brend paštete će kupiti. Samo za 10% njih je to nebitno, što nam govori o važnosti brenda u ovoj kategoriji

U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju pašteta i brendove unutar nje.

BRANDpuls je alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija kombinirajući pritom tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

Marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2016. godine.

U Hrvatskoj populaciji od 15 do 64 godine imamo čak 77% stanovnika koji barem ponekad konzumiraju paštete.

Velikih korisnika pašteta, koji ih konzumiraju 2-3 puta tjedno i češće je 16%. Umjerenih korisnika koji paštete jedu jednom tjedno do 2-3 puta mjesečno je najviše, 38%, a malih korisnika koji paštete jedu jednom mjesečno i rjeđe je 22%. Ukupno 23% Hrvata tvrdi da nikada ne jede paštete.

Za polovinu korisnika pašteta je jako bitno koji brend paštete će kupiti. Samo za 10% njih je to nebitno, što nam govori o važnosti brenda u ovoj kategoriji.

VELIKI KORISNICI PAŠTETA
Naših 16% velikih konzumenata pašteta (461.659 Hrvata u populaciji) značajno su više muškarci, njih 62%. Veliki korisnici pašteta značajno su više u dobi od 15 do 19 godina.

Sveukupno ih je najviše u dobi do 49 godina, a nakon toga njihov postotak značajno opada. Osnovno i srednje su obrazovani, polovina ih je zaposlena i u braku. Žive u gradu, u naseljima od 2.000 od 10.000 stanovnika, najviše ih je u regiji Slavonija.

Imaju niže ukupne prihode kućanstva, tj. spadaju u niži prihodovni razred. S obzirom na svoje prehrambene sklonosti najviše naginju nezdravoj prehrani.

Po godinama nešto stariji udio korisnika naginje segmentu obiteljskih ljudi. Važna im je obiteljska harmonija te su skloni brizi za kućanstvo i uređenje doma.

Vrednuju svoje slobodno vrijeme koje provode najčešće u obiteljskom krugu, ne izlaze radi provoda niti posjećuju kina, koncerte ili kazališta. Prate politička zbivanja i sport, ponekad se služe računalom.

Mlađi segment korisnika kategorije (oni do 29 godina) sklon je kupovati proizvode kako bi njima izrazio svoju osobnost i pokazao drugima da je u trendu.

Statusno kupovanje čini sastavni dio njihova života. Važan im je ugled u društvu, osobni izgled i mjesta gdje mu se pridaje mnogo pažnje poput svijeta estrade.

Vrednuju karijeru uz materijalističku i oportunističku motivaciju. Manje su skloni provoditi vrijeme obavljajući kućanske poslove, kuhati obroke i obavljati slične obiteljske dužnosti.

STAVOVI O KATEGORIJI
Najveći broj korisnika pašteta kupuje ih u količini dovoljnoj za jedan obrok.

Ukupno 60% njih kupuje paštete samo poznatih proizvođača zbog straha od nepoznatih sastojaka paštete. Korisnici više vole čajne i jetrene paštete.

Zanimljivo je da 40% korisnika pašteta smatra da iste nisu zdrave. Osim općenitog praćenja kategorije pašteta, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu.

Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda.

Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih mjesec dana.

Prvi brend po broju korisnika u zadnjih mjesec dana, među velikim korisnicima pašteta je Gavrilović. Na drugom mjestu se nalazi Podravka, a na trećem Argeta.

Prethodni članakCijene poljoprivrednih proizvoda u BiH više za 7,3 posto
Sljedeći članakNova Tarifa za mlade Hrvatskog Telekoma