PBZ: Inflacija će biti viša zbog skuplje struje i plina

strelica-prema-gore-rast-midiAnalitičari RBA korigirali su svoju raniju procjenu rasta inflacije u ovoj godini te očekuju da će se ona kretati u rasponu 3-3,5 posto

Unatoč daljnjem padu domaće potražnje, analitičari Privredne banke Zagreb (PBZ) revidirali su naviše svoju raniju procjenu rasta inflacije u ovoj godini, ponajviše zbog višeg od očekivanja poskupljenja struje i plina, te sada očekuju da će se ona kretati u rasponu od 3-3,5 posto, navodi se u najnovijim PBZ tjednim analizama.

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o kretanju cijena na malo u travnju pokazuju da se očekivani rast inflatornih pritisaka uslijed povećanja stope PDV-a za 2 postotna boda postupno materijalizira.

Tako su u proteklom mjesecu cijene na godišnjoj razini u prosjeku bile više za 2,6 posto a na mjesečnoj za 0,8 posto, pri čemu je hrana poskupjela za 3,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, stanovanje i komunalije za 5 posto te promet za 4,9 posto, dok su cijene odjeće i obuće pale za 3,2 posto, a cijene komunikacijskih usluga za 8,6 posto.

Što se tiče kretanja cijena na svjetskim tržištima, posljednji podaci (indeks HWWI) pokazuju da uzlazni pritisci počinju jenjavati što bi u narednim mjesecima moglo dovesti do laganog pada cijena goriva i hrane, navode analitičari Ureda Uprave PBZ-a za ekonomska istraživanja i strateško planiranje.

“Sveukupno gledajući domaća i globalna kretanja, a prvenstveno imajući u vidu očekivanja da će domaća potražnja u ovoj godini biti obilježena negativnim predznakom, što predstavlja snažan uteg rastu cijena, našu dosadašnju projekciju od 2,5 posto korigirali smo naviše ponajprije zbog višeg od očekivanog poskupljenja struje i plina od ovog mjeseca, koje podiže stopu inflacije za oko 1,5 postotnog boda. Stoga sada procjenjujemo da će prosječna stopa inflacije biti viša no što smo ranije predviđali te se kretati u rasponu od 3-3,5 posto, ovisno o elastičnosti prilagodbe cijena često kupovanih dobara na slabost osobne potrošnje”, navodi se u najnovijim PBZ tjednim analizama. (H)

Prethodni članakGTC Hrvatska nagrađena za projekt Avenue Mall Osijek
Sljedeći članakJajo i Pomi opet u akciji