avenue-mall-osijek2Avenue Mall Osijek nagrađen je za korištenje suvremenih energetskih sustava i racionalizaciju potrošnje energenata u svakodnevnom poslovanju

Tvrtka GTC Hrvatska za projekt Avenue Mall Osijek osvojila je prestižnu nagradu u kategoriji “Green Building Awards” u sklopu sedme po redu dodjele nagrada na području nekretnina za jugoistočnu Europu “Europaproperty SEE Real Estate Awards”, izvijestili su iz te tvrtke.

Dodjela je održana 18. svibnja u glavnom gradu Rumunjske Bukureštu okupivši najistaknutije tvrtke i stručnjake iz Rumunjske, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Moldavije i Albanije.

Odluku o nagradi donio je nezavisni žiri sastavljen od profesionalaca iz područja nekretnina koji su ocjenjivali projekte prema kriterijima kvalitete dizajna, kvalitete materijala i procesa gradnje, zaštite okoliša, dostupnosti, lokacije, komercijalnog uspjeha i održivosti projekta.

“Istinski vjerujem u potencijal ‘zelene gradnje’ te vidim to kao jedini izbor za budućnost sektora nekretnina. Kao jedan od osnivača i član uprave ‘Green Building vijeća Hrvatske’ posvećujem dosta vremena za podizanje svijesti o važnosti ‘zelene gradnje’. GTC grupa prepoznala je njenu vrijednost te je vrlo predana ‘ozelenjivanju’ svojeg postojećeg portfelja i razvoju novih načina gradnje. Iznimno sam sretan da je Europaproperty ovo prepoznala nagradivši nas za ‘zelenu gradnju’ za projekt Avenue Mall Osijek”, komentirao je direktor tvrtke GTC Hrvatska Arn Willems.

Avenue Mall Osijek, pojašnjavaju iz tvrtke, projektiran je tako da koristi suvremene energetske sustave koji vode brigu o očuvanju okoliša i to od toplinskih sustava, osvjetljenja do racionalnog pristupa korištenju vode.

Očekuje se da će zbog takvog načina gradnje ovaj trgovački centar prištedjeti 2139 MWh električne energije godišnje, odnosno ispustiti manje od 661 tone CO2 u usporedbi s istovjetnim trgovačkim centrima.

Avenue Mall Osijek drugi je GTC-ov trgovačke centar u Hrvatskoj poslije Avenue Malla u Zagrebu. Do sada je GTC izgradio 60.000 m2 neto površine komercijalnih nekretnina i posjeduje portfelj od 3 milijuna m2 komercijalnih i stambenih nekretnina u različitim fazama izgradnje. Trenutačno, tvrtka radi na velikom broju projekata diljem Poljske, Mađarske, Češke, Rumunjske, Srbije, Hrvatske, Bugarske, Slovačke i Ukrajine, kaže se u priopćenju.