Nikola Butigan – Pemo

Dubrovački maloprodajni lanac Pemo slavi 20 godina uspješnog poslovanja koje temelji na kontinuiranoj edukaciji zaposlenika, kvalitetnim uslugama, dobrim lokacijama dućana te razvoju vlastite logistike, ističe Nikola Butigan, direktor poduzeća

Dugogodišnja tradicija trgovačkog lanca Pemo, koji je osnovan 1994. godine, pozitivan je primjer za sve trgovce diljem zemlje.

Iako ovaj trgovac, kao i ostali, nudi svojim kupcima širok asortiman prehrambenih i neprehrambenih proizvoda mora se priznati kako ga specifičnost, odnosno dislociranost područja na kojem djeluje, ali i utjecaj turističke sezone izdvaja od drugih.

Upravo zato smo o počecima, razvoju, suradnji, izazovima i prednostima rada na ovom području i važnosti turističke sezone, razgovarali s direktorom tvrtke.

S poslovanjem ste započeli 1994. godine kada ste otvorili svoju prvu prodavaonicu. Koliko dućana i zaposlenih danas imate te kako su strukturirani formati prodavaonica?
Upravo ova godina nam je iznimno važna jer obilježavamo 20. obljetnicu uspješnog poslovanja.

U tom razdoblju Pemova se prodajna mreža širila pa danas obuhvaća područje Dubrovačkog primorja, Dubrovnika, Župe Dubrovačke i Konavala s 31 prodavaonicom i veleprodajom.

Naše prodavaonice su uglavnom strukturirane kao samoposluge (marketi) i supermarketi, ovisno o prodajnoj površini koja se kreće u rasponu od 30 m2 do 1200 m2 i trenutno zapošljavamo 360 ljudi.

Pemo je s vremenom postao jedan od vodećih maloprodajnih lanaca u dubrovačkoj regiji. Računajući s tim da je krajnji jug Hrvatske dosta dislociran od ostatka zemlje, koliko je za trgovca izazovno poslovati na tom području?
Uz neprestanu edukaciju zaposlenika i razvoj kvalitete usluga prema kupcima, našu konkurentnost gradili smo kroz odabir najboljih lokacija za maloprodaju kao i razvoj vlastite logistike, što nam daje određenu prednost.

No, dislociranost, problem granice i ostale specifičnosti u dostavi svakako znatno utječu na troškove logistike koji, u kombinaciji s vrlo visokim troškovima nekretninske rente, imaju snažan utjecaj na profitabilnost poslovanja, a to nam svakako predstavlja izazov prilikom donošenja poslovnih odluka.

Kakvo je stanje u maloprodaji na području Dubrovačko-neretvanske županije? Koliki je tržišni udio vodećeg trgovca u županiji te koja je pozicija vaše tvrtke?
Stanje u maloprodaji Dubrovačko-neretvanske županije je vrlo dinamično, kao i u ostalim dijelovima Hrvatske.

Ono se očituje kroz nove investicije u rast maloprodajnih kvadrata velikih trgovačkih lanaca kao i kroz najavu ulaska novih maloprodavača na tržište, s posebnim naglaskom na uže područje Dubrovnika.

To nam svakako predstavlja izazov u cilju očuvanja tržišnog udjela budući da nismo prisutni na cijelom tržištu županije.

Slijedom toga, tržišni udio vodećeg trgovca u županiji procjenjujemo na oko 25%, dok je naša pozicija u ovome trenutku stabilna uzimajući u obzir tržišni udio i geografski prostor na kojem poslujemo.

Osim maloprodaje, imate razvijeno i veleprodajno poslovanje. Tko su vam glavni klijenti te kako ste organizirali ovaj segment poslovanja?
Naši glavni klijenti u veleprodajnom poslovanju su kupci iz HoReCa prodajnog kanala.

Isporuke vršimo po modelu Just in time na paritetu dostavnog mjesta kupca s našeg logističkog centra koji je ujedno u funkciji vlastite maloprodaje.

Uz to, ponosni smo što smo ekskluzivni distributer Zagrebačke i Karlovačke pivovare kao i brojnih vinarskih kuća na našem području.

Turizam je glavna prednost područja na kojem djelujete i svakako utječe na poslovne rezultate. Koliko je prisutna sezonalnost u prometu vaše tvrtke te u kojoj mjeri turizam općenito utječe na vaše poslovanje?
Utjecaj povećanog prometa tijekom ljetnih mjeseci kroz segment veleprodaje i maloprodaje znatno utječe na marginalnu kontribuciju i poslovne rezultate na godišnjoj razini.

Slijedom toga, tijekom turističke sezone bilježimo rast prometa i do 30%.

U sklopu svoje maloprodaje imate i besplatnu dostavu na području grada Dubrovnika za kupnju iznad 1.000 kuna. Koliko je ta usluga popularna te što je s onim kupcima koji žele dostavu, a vrijednost košarice im je manja od navedenog iznosa?
Usluga je iznimno popularna u većim prodavaonicama, a posebno u Pemo centru koji je naš glavni maloprodajni objekt. Na raspolaganju imamo manja dostavna vozila i vrijedne zaposlenike koji besplatno vrše dostavu kupcima na kućnu adresu.

Korisnici takvih usluga uglavnom su naši vjerni kupci koji nemaju vlastita vozila, stanuju na mjestima koja su teže dostupna ili im jednostavno treba pomoć prilikom nošenja kupovine.

Slijedom toga, naravno da zadržavamo diskrecijsko pravo pružiti uslugu svakome kome je potrebna, neovisno o veličini potrošačke košarice.

U trgovačkom lancu Pemo se kroz program lojalnosti nagrađuje vjernost potrošača. Koje pogodnosti imaju korisnici Pemo Club kartice?
Kupci imaju mnoge koristi od Pemo club kartice. Prilikom svake kupnje naši članovi sakupljaju bodovne popuste.

Tijekom tri mjeseca, koliko traje obračunsko razdoblje, akumuliraju se popusti registrirani pri svakoj kupnji, ovisno o modelu plaćanja.

Nakon obračunskog razdoblja kupci mogu ostvarene popuste iskoristiti prilikom sljedećih kupovina pri čemu im se popust odobrava na način umanjenja sljedećeg računa za ostvareni iznos.

Isto tako, kroz članstvo u Pemo clubu, naši kupci mogu izravno sudjelovati u brojnim nagradnim igrama i ostvariti dodatne popuste kod naših vanjskih partnera.

Pemo djeluje u sklopu Narodnog trgovačkog lanca (NTL). Kako i kada je došlo do te suradnje i što vas je motiviralo da se povežete s tom grupacijom?
Do suradnje Pemo d.o.o. i NTL-a došlo je 2009. spajanjem tadašnje grupe CBA international, čiji je Pemo bio član od 2002. godine, s grupom NTL.

S obzirom na kontinuirani proces koncentracije maloprodaje posljednjih desetak godina u Hrvatskoj, koji je posljedica ulaska globalnih lanaca, te spajanja i akvizicija na hrvatskom tržištu, željeli smo se snažnije povezati s našim strateškim partnerima.

Motivi za takvo partnerstvo su bili ekonomski – kroz postizanje boljih uvjeta na ekonomiji obujma i zajednički nastup na tržištu, te nacionalni – kroz strukturu, plasman i zastupljenost domaćih roba, hrvatskih proizvođača i očuvanje radnih mjesta.

Možete li nam reći nešto više o svom asortimanu? Koliki je udio domaće, a koliki uvozne robe, te na koji način organizirate proizvodnju vlastite trgovačke marke?
Ponosni smo na činjenicu kako u našem asortimanu udio domaće robe čini više od 80%, dok ostatak roba čine uvozni proizvodi.

Uz to, mi imamo i svoju trgovačku marku čiju proizvodnju organiziramo krovno, na razini grupacije, za sve članice, te u ovome trenutku u asortimanu vlastite trgovačke marke imamo više od 520 artikala koji su prepoznatljivi na hrvatskom tržištu pod brendovima Zorela, Smiješak, To je to, Frudela, Kastelan, Ceba, Wosh i Domeo.

Kakvi su vam planovi za budućnost? Planirate li daljnje širenje poslovanja, povećanje broja prodavaonica i slično?
Tijekom posljednjih pet godina otvorili smo 14 novih prodavaonica na vrhunskim lokacijama pa, s obzirom na ograničenost kvalitetnih lokacija i prostora, veći rast i investicije u nove prodavaonice nije izgledan u narednom razdoblju.

Ipak, uvijek ćemo težiti širenju i otvaranju novih prodajnih objekata, ali ne nauštrb kvalitete. Pažljivo osluškujemo i pratimo stanje na tržištu te će svaka potencijalna kvalitetna lokacija imati našu punu pozornost.

Prethodni članakPlinio Cuccurin odlazi iz Adris grupe
Sljedeći članakOrbico preuzeo distribuciju za Kellogg’s