Očekivani pad u veljači trebao bi iznositi u prosjeku 5,2 posto, što je tek malo sporije od siječanjskog pada od 5,3%

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u veljači, a zbog rasta nezaposlenosti i pada realno raspoloživog dohotka, makroekonomisti očekuju nastavak oštrog pada potrošnje.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u veljači u odnosu na isti lanjski mjesec za 5,2 posto. Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 4,0 do 6,5 posto.

Bio bi to već 12. mjesec zaredom kako potrošnja pada, ali nešto sporije nego u siječnju, kada je promet u trgovini na malo, prema izvornim indeksima, oslabio za 5,3 posto.

“Realan pad u trgovini na malo prvenstveno je određen kretanjima na tržištu rada, odnosno rastom nezaposlenosti, padom zaposlenosti, smanjenjem realnog raspoloživog dohotka te visokom razinom potrošačkog pesimizma”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Domaća potrošnja, među ostalim, slabi zbog negativnih trendova na tržištu rada.

Prema podacima DZS-a, u veljači je broj zaposlenih pao za otprilike 6.000 ili 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 1,336 milijuna. Broj nezaposlenih porastao je istodobno za 3.400 osoba ili 0,9 posto, na 375.400.

“Osim zbog slabosti tržišta rada i pada realnog raspoloživog dohotka, u veljači očekujemo nešto veći pad trgovine na malo nego u siječnju zbog poskupljenja energenata i ubrzanja pada prodaje automobila”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Oštar pad potrošnje u veljači očekuje se i zbog toga što je u prvim mjesecima prošle godine promet u trgovini na malo porastao zbog pojačane potrošnje uoči povećanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV), navode makroekonomisti. (H)