Perutnina Ptuj lani s rastom prodaje, u BiH dvije investicije

Lani je peradarska grupa s gotovo 3.900 zaposlenih povećala dobit prije amortizacije i kamata (EBITDA) za više od 47 milijuna eura odnosno za 7 posto, a neto dobit iznosila je više od 31 milijun eura

Za Perutninu Ptuj 2020. godina je bila puna izazova koji su uglavnom uspješno pretvoreni u prilike, napisao je generalni direktor ptujske tvrtke Enver Šišić u godišnjem izvještaju o prošlogodišnjem poslovanju, prenosi Indikator.ba.

Na razini Grupe godinu su završili s prihodima od 294 milijuna eura, što predstavlja rast od 3% u odnosu na prethodnu godinu.

Prema Šišićevim riječima, 2020. godina bila je posebna, specifična i dinamična za Grupu, jer je zahtijevala mnoge prilagodbe novonastaloj situaciji unutar tvrtke i unutar poslovnih procesa, što je značilo da su se mnoge aktivnosti morale provoditi drugačije.

Lani je peradarska grupa s gotovo 3.900 zaposlenih povećala dobit prije amortizacije i kamata (EBITDA) za više od 47 milijuna eura odnosno za 7 posto, a neto dobit iznosila je više od 31 milijun eura.

Unatoč izvanrednoj situaciji zbog epidemije, zaposlili su dodatno osoblje i osigurali posao za 190 novih zaposlenika.

Na razini slovenske tvrtke koja zapošljava 1.900 ljudi, lani su ostvareni slični prihodi od prodaje kao i godinu prije, u iznosu od 177 milijuna eura. Najviše su povećali prodaju proizvoda od peradi za više od 1.500 tona, ostvarivši rekordnu EBITDA od 27 milijuna eura, što je 4,8 milijuna eura više nego godinu prije. Neto dobit iznosila je 18,5 milijuna eura.

Poslovni model Grupe temelji se na većinskom udjelu prodaje u maloprodajnim sistemima i snažnim vlastitim priznatim robnim markama. Trgovinska prodaja, koja nije bila toliko pogođena, prevladava uglavnom na njihovim domicilnim tržištima, gdje imaju integrirane proizvodne pogone, odnosno u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

Istovremeno, Perutnina svoje proizvode prodaje i na više od 20 izvoznih tržišta, gdje se većina prodaje ostvaruje u segmentu ugostiteljstva.

Prošle je godine najprepoznatljiviji brend Poli zabilježio povećanje i količinskog i vrijednosnog tržišnog udjela na sva četiri domicilna tržišta, kao i robna marka Perutnina Ptuj u kategoriji svježeg mesa. Zbog toga su održali stabilnu prodaju na istoj razini kao i prethodne godine.

Nastavili su provedbu investicijskog ciklusa i za investicije izdvojili 88 posto više nego godinu prije, jer su na njih potrošili 21,6 milijuna eura. U Sloveniji je Mesna industrija Ptuj uspješno modernizirala tehnologiju u klaonici i tako osigurala povećanje kapaciteta, poboljšanje uvjeta rada i poboljšanje dobrobiti životinja. Također su započeli projekt izgradnje novog pročistača otpadnih voda.

Proizvodni kapaciteti također su povećani u Hrvatskoj, a dva velika investicijska projekta dovršena su u Bosni i Hercegovini, također radi povećanja proizvodnih kapaciteta i novog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Najveće ulaganje je u Srbiji, gdje su započeli izgradnju prvog kompleksa farmi će nadzor nad proizvodnjom brojlera biti u njihovim rukama.

Planovi za ovu godinu prilagođeni su trenutnom stanju. Unatoč pandemiji i njenom utjecaju, prema Šišiću, oni su i dalje optimistični te računaju da će poslovanje ostati stabilno.

Planiraju da će sve investicijske aktivnosti dovesti do još veće prodaje i pozitivnih poslovnih rezultata.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakProizvodi za bebe i djecu – Veći udio promocija u neprehrambenom segmentu
Sljedeći članakKaufland koncertom obilježio 20 godina poslovanja u Hrvatskoj