Prevencija vršnjačkog nasilja imperativ je svakog civiliziranog društva

Uoči održavanja Dana ružičastih majica koji se obilježava ove godine 25. veljače, Centar za edukaciju i prevenciju nasilja zajedno s članicama Agrokor koncerna – Konzumom, PIK Vrbovcem, Ledom i Jamnicom – organizirao je druženje i promotivnu prodaju ružičastih majica u Avenue mallu, kako bi potaknuo širu javnost na uočavanje problema vršnjačkog nasilja u vrtićima i školama.

Ledo Medo i Kodi pokazali su se kao odlični ambasadori projekta te su mališanima i njihovim roditeljima, zajedno sa stručnim članovima Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, predstavili značenje Dana ružičastih majica i ukazali na važnost suzbijanja nasilja među djecom. Uz simpatične maskote, u ružičastim majicama druženje su podržali i Ivan Šarić te Frano Domitrović.

Borba protiv vršnjačkog nasilja vrlo je važna radi normalnog odrastanja djece te njihove kasnije integracije u “društvo odraslih”. Konzum, PIK Vrbovec, Ledo i Jamnica (kroz humanitarno djelovanje Jane “Vode s porukom”), društveno su odgovorne kompanije koje podržavaju kvalitetne projekte baš poput Dana ružičastih majica te su uvijek otvorene za pomoć zajednici u kojoj djeluju.

Da je riječ o zaista ozbiljnom problemu koji zahtjeva angažman svih nadležnih institucija, roditelja te čitave javnosti govore podaci iz istraživanja Centra za mirovne studije o percepciji nasilja provedenog 2014. godine u 18 osnovnih i srednjih škola s područja Grada Zagreba, zapadne Slavonije i Like (šest škola iz svake regije).

Naime, vidljivo je kako samo jedno od 10 djece nije doživjelo neki oblik nasilja u zadnjih mjesec dana. Ukupno 79,3 posto ispitanih učenika našlo se u ulozi nasilnika i žrtve, najčešći uzrok nasilja obično je ljubomora i potreba za samoaktualizacijom, odnosno želja da se “bude faca”, dok je više od 50 posto preko interneta primilo sadržaj koji je stvorio nelagodu ili ih je uznemirio.

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja poziva sve zainteresirane da se pridruže 25. veljače obilježavanju Dana ružičastih majica te svojim primjerom i nošenjem ružičaste majice podrže borbu protiv vršnjačkog nasilja, baš kao što će to ove godine podržati zastupnici Hrvatskog sabora te desetak europarlamentaraca.

Ideja za Dan ružičastih majica nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se na žalost dogodio u jednoj kanadskoj školi. Inicijativom školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno je sustavno zlostavljanje jednog dječaka koji je u znak podrške svoje teško bolesne majke na prvi dan školske godine odjenuo ružičastu majicu.

Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su tako prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice u borbi protiv sve prisutnijeg “bullyinga”.

Nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj je CEPN (Centar za edukaciju i prevenciju nasilja) koji je promocijom Dana ružičastih majica postigao prepoznavanje ove hvale vrijedne akcije i obljetnice diljem naše zemlje, dok akcija svake godine dobiva podršku sve šireg kruga javnosti, od privatnih osoba do manjih i velikih kompanija.