29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 12:44
KategorijeAnalizaPivo - Tržišni trendovi: Oporavak turizma pokreće rast kategorije

Pivo – Tržišni trendovi: Oporavak turizma pokreće rast kategorije

I dok je prodaja u HoReCa kanalu, koja uvelike ovisi o stranim turistima, naglo porasla, promet kategorije u maloprodaji je pao.

S oporavkom turizma u Hrvatskoj oživjela je i prodaja piva. Nakon dvije godine ograničenja povezanih s pandemijom, u 2022. nije bilo nikakvih ograničenja oko putovanja niti mjera u ugostiteljskim objektima. Međutim, dok je prodaja u HoReCa kanalu, koja uvelike ovisi o stranim turistima, naglo porasla u spomenutoj godini, promet kategorije u maloprodaji je pao. Taj se pad može pripisati tome što su mlađi odrasli potrošači u 2022. ponovno krenuli izlaziti i stoga prebacuju potrošnju na kanal ugostiteljstva, ali do određenog smanjenja maloprodajnog prometa došlo je i zbog rasta cijena. Prodaju je otežalo i to što se Svjetsko prvenstvo u nogometu održavalo u zimskom periodu umjesto tijekom ljeta.

Izvor: Euromonitor International

BEZALKOHOLNO I CRAFT PIVO
Bezalkoholno/niskoalkoholno pivo čeka ista sudbina kao i craft pivo u Hrvatskoj. Mladi odrasli konzumenti pokušavaju prkositi starim navikama prekomjerne konzumacije alkohola, koje se češće viđaju među starijim generacijama. Međutim, cjenovno su osjetljivi pa čim cijene porastu veća je vjerojatnost da će rjeđe piti ili prijeći na neko drugo (jeftinije) piće. Craft pivo, koje je bilo dinamičan proizvod tijekom promatranog razdoblja od proteklih pet godina, pod utjecajem je ograničene regionalne distribucije u ugostiteljstvu i zanemarive prisutnosti u maloprodaji.

POVEĆANA OSJETLJIVOST NA CIJENE
Hrvatski potrošači postaju cjenovno sve osjetljiviji s pogoršanom gospodarskom situacijom u zemlji. Rast cijena piva i ostalih proizvoda široke potrošnje nadmašio je rast plaća. Stoga će se potrošači s nižim primanjima i umirovljenici sve više odlučivati ​​za ekonomične i srednje cjenovne proizvode privatnih marki. Predviđeno je da će se ovaj trend nastaviti barem tijekom 2023. godine jer će pivovare biti prisiljene uvesti daljnja povećanja cijena zbog rastuće inflacije u zemlji.

Najnovije objave

Stanić za kontrolni paket Bihaćke pivovare izdvojio nešto više od pola milijuna eura

Sukladno realiziranoj cijeni kompletna vrijednost Bihaćke pivovare je nešto manje od 2 milijuna KM Svjetlan Stanić preuzeo je nešto više od 50 posto dionica Bihaćke...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...