Pivovarna Laško: Prihodi manji za 7,1%, dobit veća za 13,7%

Slabiju prodaju u odnosu na prošlu godinu u Pivovarni Laško tumače “slabijim uvjetima poslovanja s obzirom na recesiju koja nije mimoišla niti proizvodnju pića”, dok rast dobiti pripisuju restriktivnim mjerama na rashodovnoj strani

Grupa Pivovarna Laško je u prvih devet mjeseci ove godine od prodaje prihodovala 228,65 milijuna eura, dok su u istom lanjskom razdoblju prihodi iznosili 246,12 milijuna eura.

Neto dobit grupe u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 21,11 milijuna eura, što je za 13,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, navodi se u izvješću objavljenom na internet stranicama Ljubljanske burze.

Matična tvrtka Pivovarna Laško u prvih devet mjeseci ove godine prihodovala je od prodaje 65,79 milijuna eura, dok je u istom lansjkom razdoblju prihodovala 67,02 milijuna eura. Tvrtka je neto dobit u navedenom razdoblju u odnosu na prethodnu godinu povećala za 62,7 posto,sa 6,88 na 11,19 milijuna eura.

Slabiju prodaju u odnosu na prošlu godinu u Pivovarni Laško tumače “slabijim uvjetima poslovanja s obzirom na recesiju, koja nije mimoišla niti proizvodnju pića”. Rast dobiti pak pripisuju restriktivnim mjerama na rashodovnoj strani, prije svega pri troškovima usluga.

“Ostvareni količinski poslovni rezultati u devet mjeseci ove godine u matičnoj kompaniji Pivovarna Laško kao i u cijeloj Grupi u segmentu pića slabiji su nego 2008. Godine i ispod su planiranih rezultata za navedeno razdoblje. Procjenjujemo da ni razultati za cijelu poslovnu 2009. Godinu neće bioti na razini prošlogodišnjih“, navodi se u priopćenju Uprave.

Grupa je u devet mjeseci prodala 3,6 milijuna hektolitara pića, što je 8,7 posto manje u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. U prodaji piva, kao najvažnijem proizvodu Grupe s udjelom od 43,65 posto ukupne fizičke realizacije, zabilježen je pad prodaje od 7,7 posto.

Najveći pad prodaje zabilježen je u segmentu vode, čija je prodaja manja za 17 posto. U ukupnoj strukturi količinske prodaje na mineralne vde otpada 13,2 posto, a na vode s okusima 5,1 posto.

Matična kompanija u devet mjeseci prodala je 822.453 hektolitra piva i flaširane vode. Od toga na pivo otpada 96,7 posto, a na vodu 3,3 posto. Prodaja piva pala je za 4,2 posto, a vode za 24,9 posto. (Bankamagazin)

Prethodni članak(Pre) Poznajemo li zdravu hranu?
Sljedeći članakMetro planira povećati prodaju vlastitih brandova s tri na šest milijardi eura