28.3 C
Zagreb
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024., 11:52
VijestiRegijaPivovarna Laško Union prestaje proizvoditi bezalkoholna pića u Ljubljani

Pivovarna Laško Union prestaje proizvoditi bezalkoholna pića u Ljubljani

Pivovara Laško Union u siječnju je prodala brendove pića Sola i Zala slovenskoj tvrtki Nika Bev iza koje stoji hrvatska tvrtka Stanić Beverages

Licencna proizvodnja bezalkoholnih pića brendova Sola i Zala u Pivovarni Laško Union u Ljubljani privodi se kraju. Zbog toga je 50 radnika dobilo otkaze ugovora o radu, a ministar gospodarstva Han izrazio je razočaranje razvojem događaja.

Pivovara Laško Union u siječnju je prodala brendove pića Sola i Zala slovenskoj tvrtki Nika Bev iza koje stoji hrvatska tvrtka Stanić Beverages. Sukladno ugovoru, licencirana proizvodnja navedenih bezalkoholnih pića na ljubljanskoj lokaciji pivovare prestaje krajem studenoga, a Pivovarna Laško Union nastavit će brinuti o njihovoj distribuciji u Sloveniji.

Odluka o prodaji utječe i na zaposlenike u opskrbnom lancu koji su vezani uz brendove Sola i Zala. Kako naglašavaju u pivovari, problemi u vezi s tim riješeni su “s pažnjom i u skladu sa slovenskim zakonodavstvom”. Pritom su objasnili da je zbog obustave proizvodnje otkaz dobilo 50 zaposlenika, a na ljubljanskoj lokaciji Pivovarne Laško Union nakon završetka proizvodnje bezalkoholnih pića ostalo je zaposleno oko 170 radnika.

Kako navode, zaposlenicima su ponuđeni i drugi poslovi u tvrtki u skladu s njihovim vještinama i kompetencijama. Ako nisu prihvatili tu mogućnost, dobili su otpremnine u skladu s kolektivnim ugovorom tvrtke. “Sve otpremnine isplaćene su u potpunosti u skladu s važećim propisima o radu i poreznom zakonodavstvu te trgovačkim kolektivnim ugovorom koji vrijedi za Pivovarnu Laško Union”, istaknuli su te dodali da je trgovački kolektivni ugovor u području otpremnina povoljniji za zaposlenike od Zakona o radu.

Prema pisanju više medija, otpušteni radnici u petak su izjavili da se osjećaju prevarenima jer im se otpremnina uračunava u plaću i podrazumijeva porez, dok su otpremnine do visine deset plaća neoporezive.

Iz pivovare pojašnjavaju kako su surađivali sa Zavodom za zapošljavanje Republike Slovenije, odnosno organizirali su prezentaciju osam tvrtki koje su iskazale interes za zapošljavanjem djelatnika pivovare. Tvrtke su već obavile razgovore s potencijalnim kandidatima na događaju u listopadu. “Grad Ljubljana je uvijek bio i bit će kolijevka i dom brenda Union, stoga će pivovara i ubuduće biti prisutna na ovoj lokaciji”, ističu iz kompanije.

Kako su naveli, pripremili su trogodišnji investicijski program ukupne vrijednosti više od 30 milijuna eura, gdje se, između ostalog, planira ulaganje u veledrogeriju Davidov hram te daljnja ulaganja u Pivovarnu Laško, “koja će postati jedna od većih Heineken pivovara u regiji“. Sjedište pivovare također ostaje u Ljubljani.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Vindijine trgovine sada dostupne na Woltu u 10 hrvatskih gradova

"Dugoročno od suradnje sa Woltom, uz dosadašnju uspješnost i prepoznatljivost, očekujemo još jače isticanje svojih brandova i proizvoda, veći doseg do novih kupaca te...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...