Plenković najavio nove pakete pomoći najugroženijima

Na upit novinara kad očekuje da će se inflacija smanjiti, Plenković je izjavio kako misli da će se to dogoditi krajem turističke sezone, kada cijene moraju ići dolje, te je izrazio uvjerenje da će se to tada svesti ipak u neke normalne okvire

Premijer Andrej Plenković u petak je najavio da će tijekom rujna Vlada donijeti novi paket mjera kojim će se pomoći najugroženijim građanima, a među njima će se sigurno naći i umirovljenici.

“Vlada priprema jedan novi paket mjera, s njim ćemo izaći tijekom rujna, koji će ciljano pomoći onim građanima koji su najugroženiji”, rekao je te dodao da su “umirovljenici skupina kojoj Vlada najviše pomaže”.

Odgovarajući na upite novinara u općini Sopje nakon svečane sjednice Županijske skupštine povodom Dana Virovitičko-podravske županije, Plenković je upitan razmatra li se, u kontekstu jačanja inflacije, porez na ekstraprofit na trgovačke marže, rekao da će Vlada sagledati situaciju i razgovarati s gospodarstvenicima, pritom poručivši da je sve otvoreno.

“Smatramo da su prihodi od dodatnog poreza na dobit prošle godine bili toliki da od njih u ovom trenutku imamo još dovoljno sredstava za redistribuciju prema onima kojima su najpotrebnija, poput umirovljenika. S obzirom na okolnosti, sve je otvoreno”, izjavio je Plenković.

Upitan o posljedicama inflatornih pritisaka, Plenković smatra da oni ne mogu narušiti socijalnu koheziju te da je ona očuvana. Rekao je da je na razini EU-a situacija lani bila puno gora no ove godine, a lani u Hrvatskoj praktički nije bilo prosvjeda, dok je ove godine bilo “nešto orkestriranih prosvjeda” manjih intenziteta, no i ta pitanja su riješena, poput službenika u pravosuđu.

Na upit novinara kad očekuje da će se inflacija smanjiti, Plenković je izjavio kako misli da će se to dogoditi krajem turističke sezone, kada cijene moraju ići dolje, te je izrazio uvjerenje da će se to tada svesti ipak u neke normalne okvire.

Podsjetimo, jučer je Državni zavod za statistiku objavio prvu procjenu inflacije za kolovoz, prema kojoj je ona ubrzala na 7,8 posto na godišnjoj razini, sa srpanjskih 7,3 posto, a pritom su najviše porasle cijene hrane.

Na upit smatra li da postoji neka vrsta kartela kada je riječ o trgovačkim lancima i podizanju cijena, Plenković je kazao da je zadaća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da to utvrđuje.

“To je zadaća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, ukoliko postoje takve prakse koje su protivne po hrvatskim ili europskim propisima za zaštitu tržišnog natjecanja, ako ima takvih indikacija, to treba odmah istražiti i kazniti. To je onda kada se dogovorom onih koji imaju najveći udio na tržištu potrošača dovodi u nepovoljan položaj”, izjavio je Plenković. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakTommy osigurava dan plaćenog dopusta roditeljima djece “prvašića”
Sljedeći članakDajana Mrčela u Upravi Zvijezde