podravka-jedinstvenici-jelovnici-zeljko-jovanovic-midiNa poziv ministra Željka Jovanovića Podravka je predstavila projekt Jedinstvenih jelovnika osnovnih škola

Rezultati praćenja stanja uhranjenosti školske djece u dobi od 7 do 15 godina pokazuju da u prosjeku 11% djece ima povećanu tjelesnu težinu, a 5,5% ih je pretilo. Porast je pretilosti, osobito u nekim gradskim sredinama gdje se broj pretile djece tijekom zadnjih pet godina gotovo udvostručio.

Analiza prehrambenih navika školske djece ukazuje, pak, kako djeca neredovito uzimaju obroke, sve manji broj ih se hrani u školskim kuhinjama, osobito učenici viših razreda, a gotovo polovina anketirane djece koja imaju nastavu u jutarnjoj smjeni ne doručkuje.

Kako bi unaprijedila prehrambene navike djece te istodobno uvela zdravije školske obroke Podravka je u suradnji s Gradom Koprivnicom pokrenula projekt Jedinstvenih jelovnika namijenjenih osnovnoškolcima. Cilj je s jedne strane standardizirati jelovnik u skladu s prehrambenim potrebama djece osnovnoškolske dobi, a s druge upoznati djecu sa što raznovrsnijim zdravijim namirnicama i što maštovitijim jelima.

Nakon što je projekt Jedinstvenih jelovnika osnovnih škola podržalo Ministarstvo zdravlja te je zaživio među koprivničkim osnovnoškolcima, na inicijativu ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića, Podravka je projekt predstavila i u okviru tečaja “Mediji i zdravlje” u Grožnjanu.

Organizatori tečaja bili su Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Hrvatska mreža zdravih gradova, Hrvatsko novinarsko društvo – Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a te udruga Difrakcija.

Jedinstveni jelovnik osnovnih škola je projekt Podravke i Grada Koprivnice, a predstavnicima medija i sudionicima tečaja Podravka je i ovaj put pokazala svoju društvenu odgovornost pokazujući kako se zdrave prehrambene navike stječu od najranije dobi.

Osim podrobnijih informacija o projektu Jedinstvenih jelovnika namijenjenih osnovnoškolcima, sudionici tečaja u Grožnjanu imali su priliku i isprobati neka od jela koja su sastavni dio školskih menija u Koprivnici.

“Podravka u projektu sudjeluje s visokokvalitetnim proizvodima što potvrđuje i odabir namirnica korištenih u jelovnicima, a koje su dodatno unaprijedile meni školskih kuhinja u Koprivnici. Prezentacija pripremljenih jela u Grožnjanu oduševila je sudionike tečaja, ali i ministra Željka Jovanovića koji je projektu dao potporu. Podravkin je cilj unaprijediti prehrambene navike djece daleko izvan okvira Koprivnice. Očekivanja su kako će stoga Jedinstveni jelovnik osnovnih škola koji su osmislili Podravkini nutricionisti biti i sastavni dio prehrane ne samo u Koprivnici, već i u drugim hrvatskim gradovima”, ističe se u priopćenju.