zvonimir-mr%cf%84ia-podravka-i-jannis-samaras-kofola-%c2%bceskoslovenskoNajnovija odluka Kofole ČeskoSlovensko potvrda je strateške važnosti koju jadranska regija ima u budućem rastu ove češke kompanije bezalkoholnih napitaka.

Kofola ČeskoSlovensko, jedan od vodećih europskih proizvođača i distributera bezalkoholnih pića, i hrvatska Podravka potpisale su kupoprodajni Ugovor o stjecanju udjela u Studencu, tvrtki koja proizvodi tradicionalan brend mineralne vode. Ova najnovija poslovna odluka dodatno će učvrstiti položaj Kofole u jadranskoj regiji. Zaključenje spomenute transakcije predviđeno je za kraj ove godine.

“Podravkino poslovanje temelji se na poslovnim programima s međunarodnom perspektivom, a budući da je ovaj program lokalno usmjeren, odlučili smo dezinvestirati segment napitaka. Pažljivo smo započeli postupak odabira kompanije s ozbiljnim namjerama koja će unaprijediti trenutno poslovanje navedenog programa i pritom uzeti u obzir prava zaposlenika. Drago mi je što mogu objaviti da smo pronašli takvog partnera u kompaniji Kofola ČeskoSlovensko te da je postupak dezinvesticije ovime uspješno dovršen”, rekao je Zvonimir Mršić, predsjednik Upravnog odbora Podravke.

Nakon dezinvestiranja iz segmenta napitaka do kraja 2016. godine, Podravka će nastaviti razvijati svoj portfelj prehrambenih i farmaceutskih proizvoda usmjeravajući dodatne resurse u internacionalizaciju glavnih brendova, u skladu sa strategijom kompanije. Nadalje, odabirom Radenske kao uglednog regionalnog proizvođača bezalkoholnih pića i mineralne vode, koji je uz to dijelom grupacije Kofola ČeskoSlovensko, Podravka je pokazala da joj je stalo do buduće proizvodnje, kao i sigurnosti radnih mjesta svih zaposlenika u Lipiku, kojima će prava zajamčena Kolektivnim ugovorom s Podravkom biti zaštićena i narednih 18 mjeseci.

“Drago nam je što smo postigli ovaj sporazum, koji čini značajan korak u daljnjem rastu obitelji Kofola. Studenac ima sve što tražimo od brenda: bogatu povijest i kupce koji su emotivno vezani za njega. Studenac također treba revitalizaciju, a to je ono u čemu smo mi najbolji”, izjavio je Jannis Samaras, generalni direktor društva Kofole ČeskoSlovensko.

Radenska će nakon zaključenja akvizicije svojem portfelju pridružiti prirodnu mineralnu vodu Studenac, prirodnu izvorsku vodu Studenu te sirupe Lero.

kofola_iKofola ČeskoSlovensko jedan je od vodećih europskih proizvođača bezalkoholnih pića, sa šest proizvodnih pogona i 1900 zaposlenika u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Poljskoj. Kompanija Kofola je poznata po svojem pozitivnom odnosu i poštovanju prema lokalnim brendovima i lokalnoj kulturi, te je udahnula novi život mnogim brendovima alkoholnih pića u navedenim zemljama.

Podravka, jedna od vodećih kompanija jugoistočne i središnje Europe, osnovana je 1947., na temeljima tvrtke za preradu voća braće Wolf. Smještena u Koprivnici, Podravka posluje u dva glavna poslovna segmenta, prehrambenom i farmaceutskom, a mnogi kupci prepoznaju vrijednost njenih proizvoda, koji su prisutni u više od 40 zemalja diljem svijeta.

Podravkin brend prirodne mineralne vode je Studenac, čija tradicija traje od 1875. godine. Studena je prva hrvatska prirodna izvorska voda, i izvrstan je izvor tekućine i minerala u svakodnevnom životu. Napitak Studena Ice Tea temelji se na negaziranoj izvorskoj vodi Studena obogaćenoj biljnim ekstraktima i voćnim aromama, što zajedno čini odličan izbor za osvježenje.