Polugodišnja neto dobit Fortenova grupe 318 milijuna kuna

S konsolidiranim prihodima iz kontinuiranog poslovanja od 12 milijardi kuna, prilagođenom konsolidiranom EBITDA-om u iznosu od 1,1 milijarde kuna i 318 milijuna kuna neto dobiti, s ponosom možemo reći da je iza nas najbolje prvo polugodište ikada, naglasio je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe

Fortenova grupa, koja od 1. svibnja ove godine iskazuje rezultate konsolidirane s Mercatorom te posluje uz poboljšane uvjete u odnosu na prvo polugodište 2020. godine, zabilježila je povećanje konsolidiranog prihoda iz kontinuiranog poslovanja od 35 posto. Isto tako, prilagođena konsolidirana EBITDA za prvih šest mjeseci 2021. porasla je za 14 posto, a Grupa je zabilježila neto dobit u iznosu od 318 milijuna kuna, za razliku od gubitka zabilježenog u istom razdoblju 2020. godine. Na kraju prvog polugodišta 2021. Grupa je osim toga imala 1,8 milijardi kuna novčanih sredstava na svojim računima, zadržavši tako snažnu poziciju likvidnosti. Ključni su to naglasci s predstavljanja polugodišnjih rezultata poslovanja Fortenova grupe imateljima depozitarnih potvrda.

“S konsolidiranim prihodima iz kontinuiranog poslovanja od 12 milijardi kuna, prilagođenom konsolidiranom EBITDA-om u iznosu od 1,1 milijarde kuna i 318 milijuna kuna neto dobiti, s ponosom možemo reći da je iza nas najbolje prvo polugodište ikada, ne samo u rezultatskom smislu, nego i zbog uspješnog zaključenja nekoliko velikih projekata koji su Grupu postavili na put jačanja profitabilnosti. Prije svega to je poslovna integracija Mercatora i njegova konsolidacija u naše financijske izvještaje od 1. svibnja 2021. S obzirom na izvrsnu turističku sezonu, Grupa nastavlja snažno poslovati u trećem kvartalu, a to će – zajedno sa sinergijama koje ostvarujemo u maloprodaji te očekivanim zaključenjem prodaje grupe Zamrznute hrane kompaniji Nomad Foods – značiti da će se financijska pozicija Fortenova grupe i dalje poboljšavati”, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe, komentirajući rezultate ostvarene u prvom polugodištu 2021. godine.

Kad je riječ o nekonsolidiranim rezultatima temeljnih djelatnosti koji se odnose na 21 kompaniju u poslovnim područjima Maloprodaja, Prehrana i Poljoprivreda Fortenova grupe, ukupni ostvareni neto prihod od prodaje bio je 2,4 posto veći, EBITDA je narasla za 12,5 posto, dok je EBIT bio veći za čak 39,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kad se uključi Mercator na jednakoj osnovi (usporedba ‘istog s istim’).

U pogledu pojedinih poslovnih područja, Prehrana je ostvarila najveće poboljšanje rezultata u usporedbi s prošlom godinom, s 12,5 posto većim neto prihodom od prodaje, porastom EBITDA-e od 23,6 posto i povećanjem EBIT-a od 40,1 posto u prvih pola godine, nakon što su rezultati u prvih šest mjeseci 2020. godine bili pod utjecajem COVID-a 19 te nakon što je na tržište u 2021. lansirano nekoliko inovativnih proizvoda.

Poslovno područje maloprodaje, uključujući Mercator na jednakoj osnovi, ostvarilo je rast prihoda od 1,2 posto, EBITDA je narasla za 10,9 posto, a EBIT za 65,9 posto. Ta su poboljšanja rezultat sinergija, boljih općih uvjeta trgovanja te toga što se segment veleprodaje u Konzumu počeo snažno oporavljati nakon popuštanja mjera vezanih za COVID-19 i otvaranja HORECA kanala.

Uslijed velikog pada prodajnih cijena svinjskog mesa u odnosu na prvo polugodište 2020. godine, Poslovno područje poljoprivrede zabilježilo je pad prihoda od 12,5 posto, što je rezultiralo i smanjenjem EBITDA-e od 19 milijuna kuna i EBIT-a od 21 milijun kuna.

“U prvih šest mjeseci 2021. godine Fortenova grupa fokusirala se na tržišnu realizaciju, ostvarivanje planiranih poboljšanja u poslovanju i dovršenje niza ključnih projekata. Taj se fokus na ostvarivanje zadanih ciljeva jasno ogleda u poboljšanju operativnih rezultata, u tome što prodaja Poslovne grupe zamrznute hrane napreduje u potpunosti prema planu, u refinanciranju duga Mercatora uz to što je 89,73% njegovih dionica preneseno na Fortenova grupu i njegova integracija u Poslovnu grupu maloprodaje teče vrlo uspješno, kao i u tome da je zaključeno nekoliko transakcija prodaje netemeljnih djelatnosti, čime je omogućeno daljnje fokusiranje na temeljna poslovna područja. Sveukupno gledajući, ovo je za Grupu bilo vrlo pozitivno prvo polugodište”, rekao je James Pearson, izvršni direktor za financije Fortenova grupe.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakVijetnamski lockdown novi udarac globalnoj opskrbi kavom
Sljedeći članakMinistar Tomislav Ćorić u posjetu Hug&Punch centru u Matuljima