Vodeći svjetski sajam ekoloških prehrambenih proizvoda Biofach 2020, koji se održava od 12. do 15. veljače u Nürnbergu, predstavlja ekološke prehrambene proizvode 3.500 izlagača iz 111 država svijeta. Riječ je o 31. izdanju sajma koji prati globalni rastući trend ekološke proizvodnje, šireći iz godine u godinu svoje izložbene površine te primajući sve više posjetitelja.

Hrvatska gospodarska komora, prepoznajući potencijale tržišta ekoloških proizvoda, već 12. godinu zaredom organizira zajedničko sudjelovanje hrvatskih proizvođača na sajmu i pritom sufinancira troškove izlaganja.

“Hrvatska ima velike potencijale za daljnji rast ekološke proizvodnje. Rastuća potražnja na domaćem i EU tržištu te rastuća turistička potrošnja otvaraju nove mogućnosti za povećanje ekološke proizvodnje u biljnoj proizvodnji i stočarstvu te u preradi”, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Ove se godine predstavlja sedam domaćih izlagača – proizvođača ekoloških proizvoda te strojeva i opreme za prehrambenu industriju: Bogadi, Galleria Internazionale, Herbas, Jan Spider, PIP, Vegeteriana i Zlatna Šoltanka. Naše tvrtke predstavljaju svoje proizvode višeg i visokog stupnja prerade, uključujući prerađevine voća i povrća, žitarica, uljarica, maslina, industrijskog i ljekovitog bilja te med.

“Organska je potrošnja u neprekidnom porastu, stoga smo mi kao proizvođači prepoznali taj trend i u skladu s time povećali proizvodne kapacitete organskih proizvoda, a Biofach je idealno mjesto za otvaranje tržišta i nalaženje novih poslovnih partnera. Budući da je proizvodnja ljekovitog bilja i čajeva dosta specifična, sudjelovanje na ovakvom sajmu pruža prednost u našoj industriji”, rekla je Martina Gruić iz Jan Spidera, tvrtke koja 60 posto proizvodnje izvozi, a Biofach ne zaobilaze već 13 godina. “Sajam ponajprije koristimo za susrete s inozemnim partnerima, no isto smo tako imali pozitivno iskustvo lansiranja organskog brenda čajeva te smo na Biofachu ostvarili prve kontakte i otvorili tržište Japana, Slovačke, Mađarske i Malte”, kaže Gruić.

Tvrtka Bogadi, iako još uvijek nema količine za izvoz na velika tržišta te zasad izvozi 20 posto proizvodnje, u Mađarsku, Francusku i Luksemburg, drugi put sudjeluje na sajmu. “Mi smo mlada tvrtka na tržištu s ponudom proizvoda koja je u razvoju. Količine i kapacitete proizvodnje za velika tržišta ćemo kroz dvije godine. Predstavljamo se i povezujemo sa stranim partnerima. Biofach je sajam ekoloških proizvoda i posjetitelji i izlagači žive po nekim ekološkim načelima. U takvoj se atmosferi osjećamo prihvaćenijima i shvaćenijima. Dijeljenje istih interesa i stajališta ubrzava proces nekog ‘upoznavanja’ i već se ‘na prvu’ stječe uzajamno poštovanje i povjerenje, što je ključno u svakom poslu”, rekao je Boris Bogadi.

Površine pod ekološkom proizvodnjom u EU znatno rastu iz godine u godinu – u posljednjih su se deset godina povećale 70 posto. Udio vrijednosti maloprodaje ekoloških proizvoda u ukupnoj vrijednosti maloprodaje prehrambenih proizvoda u EU procjenjuje se na oko pet posto, uz prisutan trend rasta.

Premda ekološki proizvođači u pravilu ostvaruju niže prinose u odnosnu na konvencionalne poljoprivredne proizvođače, veće cijene koje postižu na tržištu, i do 150 posto u odnosu na cijene konvencionalnih proizvoda te EU operativne potpore i potpore za investicije u dugotrajnu imovinu, magnet su koji privlači sve više i više primarnih poljoprivrednih proizvođača u sustav certificirane ekološke proizvodnje u EU.