kasica-prasica-razbijena-midiPrema rezultatima ovogodišnjeg četvrtog vala istraživanja GfK Barometar, kućanstva u Hrvatskoj očekuju pogoršanje životnih uvjeta u sljedećih godinu dana.

Istraživanje je pokazalo kako je kućanstava s nešto boljom financijskom situacijom nego prije godinu dana tek oko 7%, dok ih 44% smatra kako su ostali na istom.

S druge pak strane čak 47% kućanstava svoje trenutno financijsko stanje ocjenjuje lošijim nego prije godinu dana, a poglavito to ističu stanovnici Like, Korduna i Banovine (52%) te Slavonije (55% ispitanika).

Za iduću godinu hrvatska kućanstva ne očekuju ništa bolju situaciju. Tako se samo 15% kućanstava nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja, a čak 35% kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije nego u proteklih godinu dana. Najveći dio, oko 45% kućanstava, procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista. Lošije financijsko stanje u sljedećih godinu dana najviše su istaknuli ispitanici u Lici, Kordunu i Banovini (49%), a najmanje u Istri s Primorjem i Gorskim Kotarom (30%).

Kada je riječ o cijenama, 44% ispitanika smatra kako su one u proteklih godinu dana zabilježile znatan rast. Nešto manje njih, odnosno 30%, smatra kako su cijene rasle umjereno, a da se radilo o malom rastu drži 21% ispitanih. Očekivana kretanja cijena u narednih godinu dana nešto su optimističnija. Tako tek 21% ispitanih kućanstava očekuje znatan rast cijena, dok najveći dio ili 61% ispitanika ipak smatra kako će se raditi o umjerenom porastu.

Najveći dio kućanstava ne planira povećavanje izdataka za kupnju trajnih dobara jer će 39% njih trošiti otprilike isto kao i u proteklih 12 mjeseci. Više planira trošiti 32% kućanstava, a manje njih 25%.

Jedva sastavljamo kraj s krajem navodi 43% kućanstava u odgovoru na pitanje o sadašnjem financijskom stanju svog kućanstva. Da će ipak izdvojiti sredstva za štednju kaže 32% ispitanih, da će morati koristiti odnosno smanjivati dosadašnju štednju navodi 9% kućanstava, dok će se zaduživati njih 8%.

Kućanstva koja jedva spajaju kraj s krajem najviše su zastupljena u Slavoniji (60%) a najmanje u Zagrebu (34%). Ipak, u Zagrebu je i najviše onih koji moraju smanjivati postojeću štednju (22%).

Prikazani podaci rezultat su istraživanja provedenog tijekom prosinca 2011. godine na reprezentativnom uzorku od tisuću građana Hrvatske starijih od 15 godina metodom osobne ankete u kućanstvu.