U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla za 4,3 posto na godišnjoj razini, već 44. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije i više nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u travnju pala za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine porasla za 4,3 posto.

To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla za 2,1 posto na godišnjoj razini, i veći nego što se očekivalo.

Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u travnju za 2,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kretale su se u širokom rasponu od 1,3 do 3,5 posto.

Tako je u ožujku nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine. Rast potrošnje 44 mjeseca zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

“Ubrzavanje godišnje stope rasta u travnju podržano je snažnijim stopama rasta u svim kategorijama izuzev trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U travnju je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 1,2 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima skočila za za 12,2 posto. U prva četiri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 3,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Dinamika solidnih stopa rasta trgovine na malo mogla bi se nastaviti i u narednim mjesecima ukazujući kako će glavni nositelj rasta i u narednim tromjesečjima ostati osobna potrošnja”, navode analitičari RBA.

Nedavno je objavljeno da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 2,5 posto na godišnjoj razini, brže nego u prethodnom kvartalu. To se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu osobne potrošnje, glavne sastavnice BDP-a, za 3,9 posto na godišnjoj razini. A rast osobne potrošnje temelji se, među ostalim, na rastu maloprodaje.

Analitičari RBA ukazuju i na to da su pokazatelji pouzdanja i povjerenja potrošača u uzlaznom trendu, što najavljuje nastavak povoljnih kretanja u maloprodaji.

“U prilog navedenim kretanjima idu i očekivanjima o još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni, ali i posljednja kretanja koja ukazuju na blagi oporavak kreditne aktivnosti”, zaključuju analitičari RBA.

(Hina)