Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i Ivan Ergović

Tijekom četverodnevnog posjeta Osječko-baranjskoj županiji, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Feričance i Feravino, vinariju koja se diči brojnim nagradama s domaćih i međunarodnih ocjenjivanja vina.

Vinarija Feravino trenutačno zapošljava više od 50 ljudi, najviše iz Feričanaca i okolice. Posljednjih nekoliko godina udio izvoza u ukupnoj prodaji izrazito raste i ove godine iznosit će oko 20 posto. Tvrtka kontinuirano ulaže u razvoj i konkurentnost proizvoda, a odnedavno ima potpuno novu primarnu preradu koja predstavlja najmoderniju tehnologiju na svjetskoj razini i vrlo je važan preduvjet za proizvodnju vrhunskih bijelih vina, priopćili su iz kompanije.

Kako navode, proširili su kapacitete i s pet novih vinifikatora za proizvodnju crnog i maceraciju bijelog grožđa kapaciteta sto dvadeset hektolitara, te novih osamnaest inoks spremnika od po deset tisuća litara. Od proljeća Feravino ima nove punionice za punjenje mirnih i pjenušavih vina. To je moderno postrojenje s tri autoklava za proizvodnju pjenušca prema charmat ili tankovskoj metodi, potpuno novoj metodi u našem podrumu.

“Po toj metodi punimo najnovije proizvode – Grasecco i Francescu, vrlo moderne pjenušce koji se od ovog proljeća mogu naći na tržištu i na koje smo iznimno ponosni”, kazao je Luka Vrga, član Uprave Osilovca, tvrtke u čijem sastavu posluje brend Feravino. Ova je tvrtka posljednjih godina inicijator niza turističkih projekata u Feričancima. Predsjednici Republike Hrvatske predstavljen je plan ulaganja u smještajne kapacitete i gastronomsku ponudu, investicije koje se podudaraju s osnovnim smjernicama strategije razvoja turizma Osječko-baranjske županije.

“Vinarija Feravino i tvrtka Osilovac, najznačajniji su gospodarski subjekti feričanačkog kraja, koji vode računa o u unapređenju kvalitete života lokalne zajednice”, istaknuo je Vrga.