planetbio-kostice-marelice-wideUprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zatražila je da se povuku koštice marelice proizvođača PlanetBIO d.o.o. jer je u njima pronađen aflatoksin B1 u granicama iznad dopuštenih, priopćilo je danas Ministarstvo poljoprivrede na svojim mrežnim stranicama.

Riječ je o proizvodu “Koštice marelice – 100% APRICOT KERNELS”, 200 g, oznake lota: 2937.2, s rokom od 30.08.2012., proizvođača PlanetBIO d.o.o., a razlog povlačenja je nalaz aflatoksina B1 u granicama iznad dopuštenih, što je opasno za zdravlje, ističe se u priopćenju tog ministarstva, koje je nacionalna kontakt-točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje.

Kako se navodi u priopćenju, sustavom brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje na nacionalnoj razini HR RASFF zaprimljena je obavijest od uvoznika o povlačenju proizvoda s tržišta zbog nalaza aflatoksina B1 u košticama marelice u granicama iznad dopuštenih.

Dugotrajan unos aflatoksina hranom može izazvati tumor jetara, poremećaj u radu bubrega, na dušniku i potkožnome tkivu.

Uvoznik u Republiku Hrvatsku, tvrtka “Bio Svijet” d.o.o. odmah je nakon zaprimljene obavijesti od proizvođača obavijestila mjerodavno tijelo i dobrovoljno povukla proizvod s tržišta.

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zabranila je promet i daljnju uporabu tog proizvoda, naredila povlačenje iz maloprodaje, neškodljivo uništavanje povučenog proizvoda te obavještavanje potrošača o razlozima povlačenja. (H)