henkel-persil-distribucija-largeDo 2030. cilj Henkela je koristiti samo trećinu uloženih resursa koji se koriste danas za svaki euro prihoda

U 21. izdanju izvješća o održivosti Henkel je danas predstavio novu strategiju održivosti za razdoblje do 2030. godine. Temeljna postavka nove strategije je postići više s manje uloženog, istovremeno utrostručujući učinkovitost te će se primjenjivati na sve poslovne sektore i cjelokupni lanac vrijednosti, izvijestili su danas iz njemačke kompanije.

Do 2030. cilj Henkela je koristiti samo trećinu uloženih resursa koji se koriste danas za svaki euro prihoda. Kako bi smanjila svoj utjecaj na okoliš i omogućila održivu potrošnju, tvrtka je definirala tri ključna pristupa: proizvodi, partneri i ljudi.

Uz svoj osnovni posao razvijanja i proizvodnje inovativnih proizvoda kako bi podržala nastojanja da se održivost primjenjuje diljem cjelokupnog lanca vrijednosti, tvrtka namjerava još intenzivnije uključiti i svoje kupce i potrošače kao i dobavljače i industrijske korisnike. U isto vrijeme, Henkel pomaže svojim kupcima da smanje vlastiti utjecaj na okoliš.

“Moramo pronaći način da postižemo više koristeći manje”, naglasio je Kasper Rorsted, glavni izvršni direktor tvrtke Henkel. “Održivost je za nas više od obveze koju imamo prema budućim generacijama, ona za nas ima i gospodarskog smisla te je značajan čimbenik konkurentnosti. Smanjuje troškove, potiče inovativnost i osnažuje našu poziciju na tržištu budućnosti.”

Iz tvrtke ističu kako u posljednjih deset godina kontinuirano unaprjeđuju svoju učinkovitost i sigurnost: utrošak energije i vode umanjen je za 42 posto, dok je količina otpada umanjena za 50 posto po toni. Tijekom istog razdoblja, broj ozljeda na radu umanjen je za 85 posto.

Vodeću poziciju tvrtke Henkel na području održivosti redovno potvrđuju i neovisna vanjska ocjenjivanja, nagrade i rangiranja. Primjer toga je i kontinuirano pozicioniranje Henkela u Dow Jones Sustainability Index, od samog pokretanja indeksa 1999. godine. Prošle godine po peti put zaredom, tvrtka je proglašena liderom održivosti u kategoriji Proizvoda za kućanstvo (Nondurable Household Products), ističu iz Henkela.