U subotu je održana manifestacija Dan ulja i vina-Giornata dell’olio e del vino, tradicionalna manifestacija nastala spajanjem smotri koje bi ove godine brojale 25. Smotru maslinovih ulja Istre i 26. Smotru vina južne Istre. Za ocjenjivanje je zaprimljeno 79 uzoraka maslinovog ulja i 34 uzoraka vina. U kategoriji maslinovih ulja 37 ih je zasjalo zlatnim sjajem, 27 srebrnim, 10 brončanim, a 5 ih je dobilo počasnu medalju.

Najbolje ocijenjeno maslinovo ulje bilo je Salvela buža tvrtke Agroprodukt d.o.o. s ukupno 91 bodom. Titulu najbolje ocijenjenih vina ove su godine dobili Kalavojna za Malvaziju istarsku s ukupno 85,33 bodova te Vina Siljan Josip za najbolje ocijenjeno crno vino, Merlot s ukupno 86 bodova.

Manifestacija je započela u 10 sati svečanim otvorenjem i pozdravnim govorima gradonačelnika Grada Vodnjan-Dignano, Klaudia Vitasovića, župana Istarske županije, Valtera Flega te predsjednice Udruge Agroturist Vodnjan-Dignano, Ester Geissa Đurić, a otvorenju je prisustvovao i saborski zastupnik Anton Kliman.

Nakon svečanog otvorenja uslijedilo je razanje torte povodom jubilarne 25. Smotre maslinovih ulja Istre, a potom je započeo bogat program na Narodnom trgu i Zajednici Talijana Vodnjana.

Nakon dodjele nagrada zabava se nastavila na Narodnom trgu gdje je posjetitelje dočekala megafritaja, a ovogodišnja smotra osim što je široj publici približila mirise i okuse najboljih maslinovih ulja i vina južne Istre, organizirala je i veselo popodne u vodnjanskim kantinama, podrumima i degustacionim salama pod nazivom “U điru po vodnjanskim kantinama – Alla riscoperta delle cantine Dignanesi”. U vremenu od 15 do 20 sati za posjetitelje je bilo otvoreno 20 podruma, kantina i degustacijskih sala Vodnjanštine.