pivo-pub-largeAustralci, koji su uvijek bili uz bok Česima, Ircima i Nijemcima po konzumaciji piva prošle su ga godine popili najmanje u posljednjih 65 godina. Istovremeno je porasla potrošnja vina i žestokih pića

Konzumacija piva, mjerena postotkom čistog alkohola po osobi, prema podacima australskog Statističkog ureda u razdoblju od lipnja 2010. do lipnja 2011. u toj je zemlji pala na najnižu razinu od 1946. godine, piše Bloomberg.

Prosječna konzumacija čistog alkohola iz piva tako je promatranom razdoblju pala na 4,23 litre po osobi u odnosu na 4,45 litara godinu ranije.

U istom promatranom razdoblju konzumacija čistog alkohola iz žestokih pića je porasla na 1,32 litre po osobi s prijašnje razine od 1,28 litara, a konzumacija alkohola iz vina zadržala se otprilike na rekordnoj razini iz prijašnjeg razdoblja od 3,74 litre po osobi.

“Sve izraženije multikulturalno obilježje Australije kao i viši dohoci mogu objasniti povećanje konzumacije vina u posljednjih 30 godina, a vjerojatno i sadašnja ekonomska situacija ljude tjera da više posegnu za dobrim žestokim pićem nego pivom”, objašnjava ovakvu situaciju Savanth Sebastian, ekonomist u Commonwealth Bank of Australia.

Konzumacija piva u Australiji bila je na vrhuncu 1975. godine sa 9,2 litre čistog alkohola po osobi godišnje.

Iako su se prema nekim prijašnjim istraživanjima Australci često nalazili u samom vrhu nacija po potrošnji piva, uz bok Česima, Ircima i Nijemcima, izvješće Svjetske zdravstvene organizacije iz 2011. svrstava ih na 20 mjesto po konzumaciji piva. (Bankamagazin)