Količina robe prevezene željeznicom u trećem je tromjesečju ove godine porasla za 27 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kao i ukupni ostvareni tonski kilometri koji su porasli za 23 posto, objavila je u ponedjeljak Hrvatska regulatorna agencije za mrežne djelatnosti (Hakom).

Poslovna aktivnost teretnih željezničkih prijevoznika u stalnom je porastu od 2013., kada je tržište željezničkih usluga liberalizirano, ističe Hakom.

Novi teretni željeznički prijevoznici ostvarili su ukupno 94 posto više tonskih kilometara u trećem tromjesečju 2017., u usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine, što je ključni pokazatelj intenzivnog rada prijevoznika i nastavak rasta udjela novih željezničkih prijevoznika na tržištu željezničkog teretnog prijevoza u Hrvatskoj, kaže se u Hakomovu priopćenju.

Napominje se i kako je primjetan rast teretnog željezničkog prijevoznika HŽ-a Cargo, koji je ostvario 11 posto više tonskih kilometara.

Na ukupnom tržištu teretnog željezničkog prijevoza udio novih teretnih prijevoznika u trećem tromjesečju ove godine, mjeren količinom prevezene robe, iznosi 31 posto, što je povećanje za 6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje i 15 posto više u usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine.

Udio mjeren ostvarenim tonskim kilometrima nije se promijenio u odnosu na drugo tromjesečje ove godine i iznosi 24 posto, ali je 8 posto viši u odnosu na treće tromjesečje 2016. godine.

Podaci o putničkom željezničkom prijevozu pokazuju da je u trećem tromjesečju pao za jedan posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, dok je broj ostvarenih putničkih kilometara niži za 13 posto. (Hina)