Na pitanje kako ubrzati pikiranje i povećati protok robe u skladištu odgovor je – povećajte manipulativni prostor, oslobodite komisione putove i povećajte efikasnost izdavanja robe.

Funkcija skladišta nije da roba leži na skladištu. Glavna je funkcija skladišta u modernom poslovanju da roba što prije izađe iz njega i da pronađe svog kupca. Možda sam već pomalo dosadan u svom propovijedanju, ali neke stvari treba više puta ponoviti jer su važne.

MJESTO KOJE DODAJE VRIJEDNOST
Skladište je do prije stotinu godina, odnosno u vrijeme kada je prevladavala poljoprivredna proizvodnja, bilo mjesto na kojem se odlagala ljetina u vrijeme berbe i žetve i onda se sukcesivno ta roba otpremala tijekom godine. Danas imamo distributivne centre, pretovarna mjesta, cross-dockove, hubove i sl. pri čemu je glavna želja da se roba koja se smješta na tim mjestima što prije otpremi i da ona budu slobodna.

Razlog tome je što je skupo držati robu na bilo kojem mjestu koje nije kupac ili koje ne dodaje vrijednost. Samo skladište ne dodaje vrijednost, ako se tamo ne obavlja pakiranje, prepakiranje, deklariranje i sl. S obzirom na to da je držanje robe skup sport onda se i dizajn skladišta mora promijeniti.

Više nije stvar u tome da maksimiziramo broj paletnih mjesta, već je ključan element manipulativni prostor. Ne prilagođavamo komisione puteve složenoj robi, već robu slažemo prema tome kako je najefikasnije možemo izbaciti iz skladišta. Procesi u skladištu moraju biti osmišljeni da se u doticaj s robom dolazi što manje – maksimalno 3-5 puta.

Na kraju, kada dizajniramo skladište ne smijemo štedjeti na prostoru za manipulaciju jer to određuje brzinu kojom ćemo izdavati robu. To je kao kada je meni na slavini u kupaoni mlaz bio preslab te sam pomislio da je problem u ventilu koji nije dovoljno otvoren. Međutim, zamjenom filtera na samoj slavini odjednom je voda procurila poput Nijagarinih slapova. Dakle, na pitanje kako ubrzati pikiranje i povećati protok robe u skladištu odgovor je – povećajte manipulativni prostor, oslobodite komisione putove i povećajte efikasnost izdavanja robe. Evo nekih ideja u vezi izuzimanja i komisioniranja robe te kako povećati njihovu brzinu i točnost.

IZUZIMANJE ROBE
Izuzimanje robe ili komisioniranje (picking) najkritičnija je operacija i ona aktivnost koja donosi najviše vrijednosti u procesu skladišta. Na ovoj operaciji prolazi ili pada cijeli proces skladištenja. Ovaj proces započinje nalogom kupca, obradom u prodaji te nalogom za isporuku. Kada obrađeni nalog za isporuku stigne u skladište on se raspoređuje na raspoložive ljude i pojedini operater u skladištu uzima nalog i kreće u komisioniranje tj. prikupljanje robe. Na nalogu se može nalaziti jedan do dva artikla, ali se može naći i 50 pa i više stotina artikala.

To je razlog što je produktivnost u skladištu dosta teško pratiti jer posao nije ujednačen. Iz ovog razloga je osnovna jedinica mjerenja u skladištu jedan pik ili jedan zahvat. Međutim, niti ovdje nema konsenzusa o tome što jedan zahvat znači. U nekim se slučajevima uzima jedna stavka na nalogu bez obzira na količinu, a neke kompanije uzimaju svaki komad količine kao zahvat.

Kako će se u vašem skladištu mjeriti i koja će biti osnovna jedinica ovisi o tome kakva roba prevladava. Ako je roba jako sitna i većinom se isporučuje u kutijama koje je jednostavno manipulirati onda se uzima stavka kao osnovna transakcija, a ako se manipulira pojedinačne veće komade onda ćemo kao osnovnu mjeru zahvata uzeti komad.

Dakle, svaki operater ili komisionar većinom obrađuje jedan nalog. U slučajevima gdje se radi o velikim nalozima sa stotinama stavaka nalozi se dijele na više operatera kako bi se nalog mogao paralelno obrađivati i na taj način brže završiti. Ovakva je operacija nekada jednostavnija ako se radi s papirnatim nalozima na način bez WMS-a jer neki WMS sustavi nemaju mogućnost da više operatera radi istovremeno na jednom nalogu, što je jedan moj klijent naučio na teži način. Stoga, ako je struktura vaših transakcija takva da je većina naloga s više od 50 stavaka onda prilikom uvođenja WMS sustava treba voditi računa o ovoj funkcionalnosti.

Sama putanja komisioniranja određena je s više faktora. Prvo je pitanje imate li posebnu komisionirnicu ili se komisionira iz cijelog skladišta. Ako se komisionira sa skladišta (obično s prve dvije etaže koje se mogu dohvatiti rukom), onda je ruta komisioniranja određena samim skladištem i podjelom odnosno smještajem pojedinih zona, načinom slaganja robe, frekvencijom pojedine robe, ergonomijom i karakteristikama robe.

Neki od principa za izuzimanje i za komisioniranje su da se ovaj put smanji što je više moguće i da bude logičan odnosno da je u skladu s redoslijedom na nalogu za utovar. S obzirom da se još uvijek može naći papirnate naloge onda je dobro da redoslijed artikala na listi naloga bude usklađen sa složenom robom u skladištu.

Ovo je posebno važno kada se uvijek prolazi cijelo skladište bez obzira na broj i specifikaciju artikala. Ako se koristi RF uređaj ili neki od novijih tehnologija (voice, light ili vision) onda nas sustav vodi od jednog do drugog artikla. U tom slučaju nije potrebno voditi računa o tome kako je roba složena jer sustav odredi optimalan raspored izuzimanja i komisionog puta. Bitno je uzeti u obzir i ergonomsku komponentu u redoslijedu tako da se teži i glomazniji artikli nalaze na početku rute, a manji i lakši proizvodi na kraju.

Komisioniranje se obično vrši s kolicima ili nekim više ili manje prilagođenim paletarom (ručni viličar). U nekim slučajevima su to posebno dizajnirana kolica ili čak standardna shopping kolica ili košara iz supermarketa. Kod kolica treba paziti na dvije stvari: pogon i težinu. Ako je moguće koristiti električna kolica koja se mogu kretati sama ili uz lagano guranje to je pogotovo važno za tešku robu kao što je to kod diskonata i distributera pićem. Na njihovim se kolicima nalaze veće količine sanduka s pićima i potrebna je velika fizička snaga za njihovo guranje.

Isto tako kada govorimo o velikim razdaljinama odnosno prostranim skladištima onda je jedini način da se skrati vrijeme komisioniranja taj da se operater vozi umjesto da hoda. Kolica na ručni pogon koriste se za manje količine robe koja nije preteška. Ovaj faktor značajno utječe na produktivnost.

Jedan savjet – obratite pažnju na težinu kolica koja koristite. Jedan distributer sportske opreme je umjesto da naruči gotova kolica, dao svom dobavljaču regal da mu napravi kolica. Kolica su bila napravljena po specifikacijama što se tiče dimenzija, ali je problem bio u težini samih kolica. Ona su bila teška i prije nego su na njih stavili neku robu i na kraju su ih skladištari napustili i ručno nosili robu.

INSPEKCIJA ILI KONTROLA
U nekim je skladištima jedna od važnih aktivnosti kontrola ili inspekcija složenih i pripremljenih artikala za isporuku. Ovo jest važna aktivnost, ali je to ponekad i nepotrebna aktivnost. Znam da se neki neće složiti, ali ova aktivnost ne dodaje direktno vrijednost kupcu jer radi ponovni posao nekoga čiji je posao bio da točno složi robu koju je kupac naručio. Činjenica je da i pored izlazne kontrole ponekad prođe isporuka koja je pogrešna. Isto tako je činjenica kao u jednom skladištu veledrogerije u kojem su mi rekli da i nakon kontrole dobivaju reklamacije i premda su sigurni da je isporuka bila točna, tim se kupcima gleda kroz prste. Jer, kažu, ako im se odbije reklamacija onda će prijeći kod konkurencije.

Zašto sam ja protiv kontrole u skladištu – principijelno, a ne u praksi? Imam nekoliko razloga:

  1. Prvo je taj što se logistički proces u skladištu prekida nakon složene robe i ona stoji i čeka da bude pregledana umjesto da se proces ubrza i roba otpremi kupcu što prije.
  2. Ako imate kontrolu kao dio vašeg procesa onda operateri koji slažu i komisioniraju robu nisu dovoljno koncentrirani jer znaju da će netko iza njih još jednom prekontrolirati isporuku. To ima za obrazloženje da se oni koncentriraju na brzinu, a kontrolori na točnost.
  3. Kada znate da iza vas nema nikoga tko bi vas ispravio onda ste jako koncentrirani i mislim da to ne utječe na brzinu drastično i moguće je postići točnost i brzinu bez dodatne kontrole.

Izbjegavanje kontrole ima za posljedicu bolju koncentraciju komisionara, identifikaciju onih operatera koji to ne mogu raditi dobro (premjestite ih na druga radna mjesta), proces isporuke je gladak bez prekidanja i na kraju proces je kraći i roba brže dolazi do kupca i kupac je sretniji.

Kao što sam rekao, ja sam protiv kontrole u principu, ali ne i u praksi. Što to znači? To znači da se u nekim slučajevima može tolerirati kontrola, ali ne sto posto robe ili kupaca. Moguće je uvesti nasumične provjere svake desete ili stote isporuke ili kontrola kupaca ili artikala na kojima su učestale reklamacije ili su inače teški za brojanje. U svakom slučaju kontrola ima svoju funkciju, ali je ona u stvari ponavljanje i ponovna manipulacija robe koja je već jednom manipulirana, a prema “lean” principu transakcija i bilo koji posao treba biti odrađena ispravno prvi puta. Bitno je da znamo da nam je prioritet kupac i da on na vrijeme dobije ono što je naručio.