VijestiZemljaPrimorac: Ne znam čime su potkrijepljene najave rasta cijena

Primorac: Ne znam čime su potkrijepljene najave rasta cijena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je kako svaki porast cijena zabrinjava te da mu nije jasno čime su potkrijepljene najave rasta cijena, rekavši i da treba razgovarati s ključnim dionicima da do toga ne dođe.

Kako su objavili mediji, pojedini veliki dobavljači najavili su trgovcima nove cjenike za niz proizvoda, uglavnom uvoznih, što znači da će trgovci morati korigirati maloprodajne cijene i da od 1. ožujka, po svemu sudeći, slijedi novi skok cijena dijela artikala, minimalno od deset i više posto, a moguće i do 20 i 30 posto.

Primorac je rekao da “nije siguran” kako bi uopće komentirao takve najave o podizanju cijena. Naime, podsjetio je ministar, rast cijena na godišnjoj razini usporava, pa se inflacija nakon 13,5 posto u studenom smanjila na 13,1 posto u prosincu prošle godine, dok je u siječnju ove godine iznosila 12,7 posto.

“Mi smo prognozirali da je došlo do vrhunca i da će sada polako taj rast cijena usporavati”, napomenuo je, istaknuvši i da se u posljednje vrijeme na svjetskim tržištima bilježi pad cijena energenata i ostalih inputa.

“Ne znam čime potrebe za podizanjem potkrepljuju oni koji dižu te cijene. Nisam siguran”, izjavio je Primorac.

Ustvrdio je da treba razgovarati s ključnim dionicima koji su to najavili, informirati se prije svega o čemu se radi, a onda razmisliti i o tome što se može napraviti da do toga ne dođe.

“Trgovci kažu da im dobavljači najavljuju nove cjenike pa treba vidjeti što je s dobavljačima”, rekao je Primorac, dodavši i da je o svemu već razgovarao s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...