Prodaja grupacije Kofola, isključujući poljski segment, u tri je ovogodišnja tromjesečja porasla za 7 posto od početka godine, a poljski segment porastao je za 2,3 posto. Ekonomski pokazatelj EBITDA porastao je za 18,2 posto od početka godine, a EBIT za čak 39 posto. U kolovozu, prodaja je premašila mjesečni prag od milijarde kruna prvi puta u povijesti.

“Ove godine obilježava se 25 godina otkad smo proizveli prvo piće u Krnovu i kad pogledamo unazad gotovo je nevjerojatno što je sve kompanija postigla u četvrt stoljeća,” kazao je Jannis Samaras, predsjednik Uprave grupacije Kofola.

“Uspjeli smo ostvariti svoje planove i ciljeve. Smatram da je sezona bila vrlo uspješna. Naravno, i vrijeme nam je pomoglo u rastu, ali najzadovoljniji smo s rastom HoReCa segmenta tržišnog udjela. Iz korporativne perspektive, značajan porast likvidnosti naših dionica nakon što nas je partner napustio je postignuće.”

Na češkom tržištu, grupacija je povećala svoju prodaju za 10,1 posto u usporedbi s istim periodom lani, a Česi tradicionalno najviše kupuju brendove Kofola, Rauch i Vinea. Slovačko tržište je pridonijelo s prodajom većom za 3 posto, a brend Rajec značajno je utjecao na prodaju. Prodaja Uga, najbrže rastućeg brenda u portfelju Kofole za 15,6 posto. U Adriatic regiji grupacija je i dalje vrlo uspješna, što se odražava u prodaju većoj za 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promjene u Upravi

Jannis Samaras

Osim ekonomskih rezultata, grupacija je također najavila promjene u Upravi. Jannis Samaras, koji je do sada upravljao i grupacijom Kofola i direktno nadgledao aktivnosti u Češkoj i Slovačkoj, zbog rasta grupe odlučio preuzeti samo vođenje grupacije.

Ispražnjeno mjesto predsjednika Uprave Kofole za Češku i Slovačku upotpunio je Daniel Buryš, prijašnji glavni financijski direktor, koji je u Kofolinom timu osam godina.

Daniel Buryš

“Daniel Buryš će se posvetiti našoj najvažnijoj sastavnici i dati joj pažnju koju zaslužuje. Zahvaljujući ovoj promjeni, ja ću dobiti prostora da se usredotočim na budućnosti i smjer cijele grupacije. Čekaju nas veliki izazovi i za njih se treba pripremiti najbolje što možemo,” komentirao je Jannis Samaras svoju odluku.

Poziciju glavnog financijskog direktora grupacije Kofola zauzet će Pavel Jakubík, koji je u Kofoli bio financijski menadžer i član Nadzornog odbora 10 godina.

Kompanija je također najavila da će se generalna skupština održati 30. studenog. Glavne će joj teme biti ne samo promjena statuta kompanije, nego i imenovanje novih članova Odbora za reviziju i Nadzornog odbora.