Česi, Makedonci i Izraelci bacili oko na Badel 1862

logotip badela midiZainteresirani investitori završili su s postupkom dubinskog snimanja Badela 1862. Iz dobro upućenih izvora doznajemo kako su posrnulog proizvođača vina i alkoholnih pića skenirali izraelska tvrtka Tempo Beverages, makedonska vinarija Tikveš, češka kompanija Kofola te domaći fond Nexus.

Javni poziv za prikupljanje ponuda za strateško povezivanje i dokapitalizaciju Badela 1862 u okviru predstečajne nagodbe objavljen je prije nešto više od mjesec dana.

Prije dostave ponuda investitorima je omogućeno dubinsko snimanje tvrtke. Otvoren je data room gdje su zainteresirani mogli dobiti na uvid dokumente i podatke o Badelu. Ta prva faza završena je prošli petak, 17. travnja.

U drugoj fazi koja traje do 18. svibnja ulagači moraju dostaviti i konkretnu ponudu. Ona mora sadržavati petogodišnji biznis plan, model provedbe restrukturiranja društva i najvažnije, ulaganje u temeljni kapital uplatom u novcu u minimalnom iznosu 150 milijuna kuna. Uz obavezu zadržavanja osnovnog poslovanja i brendova, od ponuditelja se traži i zadržavanje radnika na dvije godine.

Predsjednik Uprave Badela 1862 Ivo Markotić ocijenio je dosadašnji postupak vrlo uspješnim.

“Na temelju dosadašnjeg procesa, optimist sam. Uvjeren sam da će Badel dobiti ozbiljne i respektabilne ponude za dokapitalizaciju koje za ovo društvo znači okončanje predstečajne nagodbe i novi životni ciklus”, rekao je Markotić.

Badelov data room posjetili su predstavnici makedonske vinarije Tikveš, najvećeg izraelskog proizvođača pića tvrtke Tempo, češke kompanije Kofola (lani su kupili slovensku Radensku) te domaćeg fonda rizičnog kapitala Nexus FGS.

U poslovnim krugovima priča se i o interesu Emila Tedeschija, ali na upit iz Atlantic Grupe je odgovoreno kako oni ne žele ulaziti u Badel.

Podsjetimo kako je prošle godine prvi pokušaj prodaje Badela propao zbog nesređenih odnosa s bivšim predsjednikom Uprave i dioničarom Antom Perkovićem te tvrtkom Bobita iz Čitluka. Perković je tvrdio da je on, a ne država većinski vlasnik kompanije.

Neobvezujuće ponude tada su dale tvrtka Bidco, koja je predstavljala konzorcij Quaestus Private Equity i Podravke, JM Fundus sa stranim kapitalom, Tikveš i Orbico (zajednička ponuda), britanska tvrtka Stock Spirits Group, Tempo Beverages te Princeps promet iz Hrvatske.

Spor s Perkovićem riješen je početkom ove godine što je otvorilo put za drugi pokušaj privatizacije Badela. U slučaju neuspjeha kompaniji prijeti stečaj i likvidacija. (tportal.hr)

Prethodni članak4. Prvenstvo Hrvatske u roštiljanju uz PIK počinje sutra u Križevcima
Sljedeći članakMid Europa: U Imlek, Bambi i Knjaz Miloš ulažemo 100 milijuna eura