Neovisnost Škotske nije nužno dobra vijest za njezin najpoznatiji izvozni proizvod, whisky, kojega proizvođači strepe od posljedica moguće odluke o odcjepljenju na referendumu u četvrtak 18. rujna.

“Kratkoročna korist pozitivnog glasovanja je mala, a rizik povelik”, ocijenila je Elena Saputo, analitičarka nizozemske banke Rabobank.

To alkoholno piće, simbol Škotske i njezin drugi izvozni proizvod nakon nafte iz Sjevernog mora, moglo bi imati ograničen pristup na svjetsko tržište, napose u Europsku uniju na čije tržište dolazi 37 posto izvoza Scotcha. Pitanje ulaska nove zemlje u EU ako u četvrtak na referendumu pobijede pristaše neovisnosti, zapravo neće biti jednostavno.

Tako bi neovisnost mogla utjecati na cijenu sirovine za izradu tog pića, ističe Rabobank. Bez europske zajedničke poljodjelske politike “nije sigurno da će škotski seljaci moći proizvesti dovoljno ječma”, žitarice koja se koristi za dobivanje slada.

Loše je, ocjenjuje banka, i to što postoji rizik povezan s promjenom tečaja a neizvjesno je i pitanje valute neovisne Škotske, uz mogućnost porasta kamatnih stopa i poreza.

Zato proizvođači pomno prate referendum, to više što, za razliku od banaka, ne mogu prijetiti da će izmjestiti proizvodnju južno od Hadrijanova zida, u Engleskoj – Scotch se po definiciji destilira a onda i odležava barem tri godine u Škotskoj, čime se razlikuje od irskih, japanskih i drugih konkurenata.

Kakav god bio ishod referenduma, “konkretne posljedice neovisnosti odredit će djelovanje škotske vlade nakon referenduma i samo glasovanje”, zaključuje banka. (SEEbiz / Hina)