Turska povećava izvoz hrane u Rusiju na 3 milijarde dolara

Turska je najavila da će 2015. godine povećati izvoz hrane u Rusiju na tri milijarde dolara, s prvobitnih 1,2 milijarde dolara iz 2013. godine.

Ovo bi se dogodilo samo pod uvjetom da Moskva spusti carine, izjavio je predsjednik turskog Udruženja izvoznika prehrambenih proizvoda Zakarije Mete.

On je kazao da Rusija ne očekuje specijalne privilegije ili preference, već da samo zahtijeva da carinski dohodak za tursku robu bude jednake kao za robu iz Europske unije. Po njegovom mišljenju, nema razloga za stavljanje Turske u drugu poreznu kategoriju.

Ova zemlja posjeduje potencijal da godišnji izvoz hrane u Rusiju poveća na tri do četiri milijarde dolara u naredne dvije godine, javlja ruska novinska agencija Itar-Tass.

Prema Zakarijevim riječima, Turska je spremna u Rusiju izvoziti perad, ribu, mliječne proizvode, voće, povrće, konditorske proizvode i žitarice.

Nakon što je Vlada Rusije uvela zabranu na isporuku većine poljoprivrednih proizvoda, sirovina i prehrambenih proizvoda iz EU-a, SAD-a, Australije, Kanade i Norveške na godinu dana, Turska i Srbija su se našle na popisu prioritetnih zemalja koje će Rusiju opskrbljivati tom robom. (Al-Jazeera Balkans)

Prethodni članakProizvođači whiskyja nisu oduševljeni idejom o nezavisnoj Škotskoj
Sljedeći članakDalibor Sović – Konzum Internet prodavaonica