njega-tijela-zena-midiŽeljeli mi to sebi priznati ili ne, svi mi želimo dobro izgledati. Za dobar izgled i zdravlje kože važni su mnogi faktori, kao npr. način prehrane, klimatski uvjeti, stil života, ali isto tako i njega tijela. Danas na tržištu postoje mnogobrojni proizvodi namijenjeni upravo tome

Proizvodi za njegu kože su svi oni proizvodi namijenjeni vlaženju, hranjenju i osvježavanju kože. Te proizvode u trgovinama susrećemo u obliku krema, losiona, gelova, ulja, itd., koji se direktno nanose na tijelo.

U njih ubrajamo proizvode koji mogu, a i ne moraju biti namijenjeni njezi nekog dijela ljudskog tijela, npr. svenamjenske kreme ili pak kreme za ruke. Ovi proizvodi najčešće su pakirani u plastičnim bočicama, kutijicama i tubama.

proizvodi-za-njegu-tijela-komadni-udjeli-graf-largeKod proizvoda za njegu tijela možemo naići na podjelu na proizvode za žene ili muškarce, ili pak na proizvode s anticelulitnim djelovanjem.

Ovako definirana kategorija ne uključuje proizvode za njegu lica, proizvode za uklanjanje dlačica, proizvode za njegu kože beba ili proizvode za zaštitu kože od sunca.

PAD PRODAJE
U posljednjih je godinu dana (od svibnja 2010. do travnja 2011. godine), prema Nielsenovom mjerenju maloprodaje, kategorija proizvoda za njegu tijela ostvarila prodaju od 6 milijuna komada u vrijednosti od 133 milijuna kuna.

Ako uspoređujemo proteklih godinu dana (svibanj 2010. do travnja 2011.) s istim periodom prošle godine, kategorija proizvoda za njegu tijela komadno pada za 5,8%, dok vrijednosno bilježi i veći pad, od 7,1%.

Vodeći proizvođači u kategoriji su Beiersdorf (Nivea, Atrix), privatne robne marke, Unilever (Dove, Lux), Neva (Rosal, Zagrebački melem), L’Oreal (Garnier, L’Oreal), Henkel & Schwarzkopf (Fa, Solea), Lek (Amai), Johnson&Johnson (Johnson&Johnson, Neutrogena), Afrodita (Afrodita, Body Slim) i Saponia (Kaina).

RAST DIJELA KATEGORIJE
Osnovna podjela proizvoda za njegu tijela je ona prema namjeni. Najveći dio kategorije čine svenamjenski proizvodi (39%) i proizvodi za njegu tijela (36%), dok ostatak kategorije otpada na proizvode za njegu ruku (24%).

Ako uspoređujemo proteklih godinu dana s istim periodom prethodne godine, jedino segment proizvoda za njegu tijela bilježi porast.

Što se tiče tipa kože kojem su proizvodi namijenjeni, najbolje ide prodaja proizvoda namijenjenih njezi normalne kože (61% komadne prodaje), zatim prodaja proizvoda za njegu suhe kože (20%), te podjednako prodaja ostalih proizvoda za njegu kože (9%) i proizvoda za njegu osjetljive kože (7%).

Tip proizvoda koji je najzastupljeniji kod proizvoda za njegu tijela su definitivno kreme koje čine 60% komadne prodaje cjelokupne kategorije, a slijede ih ostali proizvodi koji nemaju specifičnu namjenu (15%), losioni (12%), mlijeka (11%), dok gelovi i ulja čine tek mali dio kategorije.

proizvodi-za-njegu-tijela-lokacija-prodaje-graf-largeProizvodi za njegu tijela najbolje se komadno prodaju u velikim trgovinama mješovitom robom i drogerijama (58%), zatim u supermarketima (20%), hipermarketima (12%) te zajedno u srednjim i malim trgovinama mješovitom robom (10%). Budući da smo već dobrano zašli u tople ljetne mjesece kada je izlaganje kože vanjskim utjecajima najveće, možemo vam samo savjetovati da se dobro opskrbite proizvodima za njegu tijela. Nakon svakog tuširanja tijelu je potrebno vratiti vlagu, stoga ovo ljeto nikuda bez hidratantne kreme, ulja ili bar losiona za tijelo. Ne zaboravite da je samo njegovanja koža, lijepa koža.

NAJPOPULARNIJI HIDRATANTNI PROIZVODI ZA TIJELO
Maslac za tijelo
Namijenjen je za dugotrajnu hidrataciju, jer će većina maslaca za tijelo trajati cijeli dan, a posebno se koristi za njegu jako suhih područja, kao što su stopala, koljena, laktovi.

Losioni
Odlični za svakodnevnu upotrebu, jer se vrlo lako nanose i dostupni su u raznim pakiranjima. Zasigurno se najčešće koriste za ruke i to nakon pranja.

Ulje
Višenamjenski kozmetički proizvod, kojeg se može staviti u kupku ili odmah nakon tuširanja, za mekšu i vlažnu kožu. Osjećaj hidratiziranosti može se postići za cijelo tijelo, a s nanošenjem malih količina.

A jeste li probali prirodne proizvode za njegu tijela?
Biljna ulja – maslinovo, bademovo, sezamovo…
Eterična ulja – lavanda, ružmarin, eukaliptus…
Biljni ekstrakti – neven, ehinacea, kopriva…

KRISTINA VRDELJA
nielsen-logo-small