Prokulica – da ti zdravlje ne bu dokolica

U podsljemenskom zagrebačkom naselju Mlinovi, na jednom od njegovih karakterističnih zavoja, smjestila se Prokulica, trgovina s misijom očuvanja zdravlja svojih kupaca.

Krene li se iz centra Zagreba prema zapadnijem dijelu zagrebačke gore Medvednice, neizostavno je proći naseljem Mlinovi, a koje pak vodi dalje do Šestina i gore u brdo. Nekada prigradska naselja odavno su integralni dio glavnog grada, a danas ih se voli nazivati i elitnim lokacijama jer pitome padine uglavnom krase manje ili veće urbane vile s prostranim vrtovima i pripadajućim dvorištima. Vjerojatno zbog nekadašnje tradicije koja je nalagala da uz kuću bude vrt u kojem se moglo naći svakakvog blaga, gradski oci nikada u ovom dijelu metropole nisu uplanirali mjesto za tržnicu, po zagrebačkom – plac, na kojem bi se lokalni stanovnici mogli opskrbiti svježim domaćim proizvodima. U novije vrijeme umjesto tržnica sve se više i uspješnije kupcima nude mali dućani sa svojim provjerenim domaćim delicijama.

Upravo u Mlinovima, na jednom od njegovih karakterističnih zavoja, smjestila se Prokulica, trgovina s misijom očuvanja zdravlja svojih kupaca koja jasno poručuje svojim sloganom: Da ti zdravlje ne bu dokolica.

A sve samo ne dokolica u mislima je vlasnice ove trgovine, Dubravke Božić, koja se vlastitom dućanu odlučila posvetiti nakon 20-ak godina karijere u velikim sustavima kao što su kompanije Zagrebačka pivovara, Orbico ili pak Blitz film i video. “O otvaranju sam počela razmišljati još 2019. kad u ovom dijelu grada nije bilo sličnog dućana. Zbog raznih okolnosti, među kojima je svakako i pandemija korone, cijeli se proces oduljio pa je otvorenje napokon bilo u ožujku prošle godine”, prepričava Dubravka svoj poduzetnički put, naglašavajući kako joj iskustvo i zanat ispečen u logistici i prodaji danas uvelike pomaže. U počecima poslovanja itekako joj je pomogla i suradnja sa “Zdravim pinklecom” kao spona za dobavu proizvoda malih proizvođača.

Došavši iz u svakom pogledu uređenih sustava, prilično se iznenadila s čime se sve mali poduzetnik mora hrvati. Možda i najviše začudio ju je nedostatak uhodanih procedura, toliko imanentnih velikim tvrtkama bez kojih bi njima bilo nemoguće funkcionirati. “Nemalo me iznenadio proces dogovaranja dostave s mojim dobavljačima od kojih svi redom imaju fantastične proizvode”, sa smiješkom navodi Dubravka pojašnjavajući kako joj se njima ponekad zna “zalomiti” da ne isporuče robu u dogovoreno vrijeme, a to kod velikih, naravno, nije opcija.

GOLEMI POTENCIJAL
Unatoč tim dječjim bolestima, Dubravka nijedno do sada sklopljenu suradnju nipošto ne bi mijenjala jer se i sama mnogo puta uvjerila koliko su proizvodi nastali u uvjetima male proizvodnje izvanserijski u svakom pogledu. I dalje smatra kako mali proizvođači, uz svoje vrhunske delicije, imaju ogroman razvojni potencijal te da im treba samo lagani poticaj ili neka platforma preko koje bi zajednički nudili proizvode i tako osigurali stabilniji i sigurniji plasman.

Vlasnica Dubravka dolazi iz velikih sustava pa se začudila koliko malim poduzetnicima nedostaje uhodanih procedura

A koje sve blago kriju kašete i police Prokulice? Odmah kraj ulaza s desne strane kupce dočekuje svojevrsni izlog u kojem poneka rajčica čeka da dobije željenu crvenu boju. Istodobno s lijeve su strane kašete s krumpirom, paprikom, mahunama, krastavcima i ostalim povrćem s polja OPG-a Balić i Grdić, dok su vrijedne ruke OPG-a Ivančice Koščak zadužene za začinske biljke, buče, tikvice, te brokulu i cvjetaču u sezoni.

S juga, iz doline Neretve, OPG Ostojić ljeti dostavlja rajčice i paprike te smokve, a sada kreće sezona limuna, mandarine, šipka, klementina i naranči. Uz sve ovo obilje, kupci traže i banane, ali i ananas, koji još uvijek ne rastu kod nas, pa je Dubravka ovo voće, kao i avokado, na njihovo traženje uvrstila u svoj asortiman. “Početna mi je ideja bila da nudim samo domaće proizvode, ali kupci navikli na velike trgovačke lance u kojima je kroz cijelu godinu dostupno gotovo sve, potaknuli su me da ponudim i neke egzotičnije artikle”, tumači Dubravka pokazujući dalje police s raznom tjesteninom, džemovima i pekmezima, brašnom. Teško je ne primijetiti da u Prokulici ništa nije skroz obično pa tako i tjestenina koju nudi od OPG-a Perec nije samo od pšeničnog brašna, već se može nabaviti ona od batata, buče, od crnila sipe. Za kupce na posebnoj prehrani u ponudi je domaći brend Druid s bezglutenskim proizvodima, dok brašna stižu i od OPG-ova Čegec i Prpić. Neki od njih imaju i izuzetno zanimljive mješavine za zlevanku, ali i razne bezglutenske mješavine za kruh, mafine ili pizzu. Među njima, uz ostale, iz Varaždina s OPG-a Andrea Petrović stiže sjajno bučino ulje, ali i ponovno različite gotove mješavine kao što su one za pirov ili heljdin kruh.

Slatki namazi djelo su i OPG-a Branković, ali Dubravka je suradnju ostvarila i sa splitskim proizvođačem Bokun koji slatke namaze radi bez dodanog šećera, a ima i sokove te sirupe.

RARITETNI PROIZVODI
U Prokulici se može nabaviti i zdravih namaza brenda People2People, zatim raznih pahuljica i žitarica, među kojima je i Morning lab granola, bogat je i izbor octeva OPG-a Matulić s Pašmana, aromatičnih soli brenda Adorable te proizvoda OPG-a Hrustek koji sadrže sibirsku borovnicu. “Imam zaista raznolik izbor artikala, ali ono što nemam je obični šećer jer ga ovdje još nitko nije tražio”, uz smiješak dovršava Dubravka obilazak prvog dijela dućana na čijim se policama nalazi i bogat izbor jakih alkoholnih pića, posebno traženih u vrijeme blagdana.

Mali proizvođači sa svojim vrhunskim delicijama imaju ogroman razvojni potencijal te im treba samo lagani poticaj ili neka platforma da bi bili efikasniji

U donjem središnjem dijelu dućana smjestile su se prigodne stalaže s popularnim zdravim grickalicama brenda Nutri kulti, a krug se nastavlja hladnjacima u kojima su suhomesnate prerađevine brendova The Meat, Đakovačke delikatese i Buretić bregi, Agroklaster jaja te mliječni proizvodi mljekara Latus, Runolist i Bohnec kao i sirevi koje proizvode sirane Runolist i Vedrine. Proizvode od kozjeg mlijeka nabavlja iz Slavonije, od proizvođačice Tatjane Lovrić Jovanović koja se, kao i mnogi Dubravkini dobavljači, može podičiti artiklom koji nitko drugi nema. U slučaju ove poduzetnice riječ je o čvarcima od kozjeg mlijeka, moglo bi se reći još uvijek raritetnom proizvodu na domaćem tržištu. Hladnjak krije i svježu tjesteninu Perica koja nailazi na odličan prijem kod kupaca, a u neposrednoj blizini je i svježi kruh koji Dubravka za Prokulicu nabavlja iz zagrebačke zanatske pekarne Korica.

Poseban dio dućana Dubravka je uredila kao priručnu kuhinju u kojoj već nastaju njeni svježe hladno prešani sokovi i popularne granole, a u najskorije vrijeme dućanom bi se trebali širi i mirisi svježe pečenih pekarskih proizvoda.

Uz to, Dubravka je svjesna kako joj je za daljnji rast u poslovanju gotovo nužno otvoriti još jedno prodajno mjesto, ali za sada je ta ideja još u povojima. Uz dostavu koju već prakticira za vjerne mušterije, ujedno bi voljela pokrenuti i webshop kako bi bila još bliže svojim kupcima.

Prethodni članakCarrefour dovršio akviziciju brenda Cora u Rumunjskoj
Sljedeći članakU Vinariji Rossi premijerno predstavljeni novi modeli BMW-a