Pogled u budućnost

Činjenica je kako hrvatska maloprodaja u ovom trenutku prolazi kroz goleme strateške izazove koje se, bez ikakve dvojbe, može nazvati borbom za preživljavanje. Nitko još nema projekciju na koji će način poduzetnici iz ovog sektora izaći na kraj s eksponencijalnim rastom ulaznih troškova, električne energije prvenstveno, ali i drugih energenata. Nije stoga za čuditi da neki od njih odustaju od ulaganja u budućnost kada im je sadašnjost toliko neizvjesna.

Navodim ovdje zaključak teme “IT u maloprodaji” koji govori o važnosti digitalne transformacije poslovanja kao jedinom zalogu za uspješnu budućnost, no s obzirom na to da je čak i kratkoročna budućnost posve neizvjesna ne treba čuditi da se odlaže realizacija i nekih važnih tehnoloških iskoraka.

Ipak, ono što definitivno ohrabruje jeste rast digitalne ekonomije Hrvatske koja će do 2030. godine dosegnuti značajnih 15 posto udjela u BDP-u zemlje pri čemu će najveći doprinos tom rastu donijeti digitalna trgovina, navode analitičari McKinsey & Co.

Osim ove velike teme, donosimo i pregled zanimljivosti te anketno istraživanje asortimanskog segmenta impulsnih proizvoda koje u trgovinama redovito kupujemo a da to nismo prethodno planirali. U fokus smo ovoga puta stavili sve raskošniji i među hrvatskim potrošačima sve popularniji segment međunarodne kuhinje koji se sve bolje “udomaćuje” na našim trpezama iz godine u godinu.

Analize kategorija u ovom su broju posvećene vinu i oralnoj njezi, a pod egidom globalnih kretanja prenosimo aktualnosti sa sajma Fachpack u Nürnbergu na kojem je predstavljen asortiman proizvoda iz cijelog lanca procesa pakiranja.