U proljetnoj se sjetvi očekuje zadržavanje površina na razini prošlogodišnjih, cijene gnojiva su niže nego prošle godine, a priprema se i proljetni paket mjera za stabiliziranje poljoprivredne proizvodnje, istaknuto je u četvrtak na stručnom skupu “Proljetna sjetva 2023.” u HGK-Županijskoj komori Osijek.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je kako se u proljetnoj sjetvi očekuje zadržavanje proizvodnje kukuruza na oko 270 tisuća hektara te suncokreta na 50 do 60 tisuća hektara, što bi bilo određeno povećanje.

Očekuje se stabilna proizvodnja soje na površinama od 85 do 90 tisuća hektara te nešto manja sjetva šećerne repe, koja je prošle godine bila zasijana na oko devet tisuća hektara, ali je Hrvatska industrija šećera ugovorila proizvodnju i u Sloveniji i Mađarskoj, rekao je Majdak.

Istaknuo je i kako su mjere Vlade stabilizirale cijene goriva, koje su vrlo konkurentne u odnosu na okruženje, a cijene osnovnih vrsta gnojiva su daleko niže nego su bile u ovo vrijeme prošle godine ili u odnosu na uvjete iz razdoblja jesenske sjetve.

Iako se bilježi povećanje cijena zaštitnih sredstava i sjemena, od pet do 15 posto, ovisno o vrsti sjemena i zaštitnih sredstava, Majdak smatra kako cijena mineralnih gnojiva, koja je i najveći iznos u strukturi cijena poljoprivredne proizvodnje, jamči da ćemo i ove godine zadržati planirane sjetvene površine.

Izvijestio je i kako se priprema i proljetni paket mjera, čija se vrijednost trenutno procjenjuje između 20 i 25 milijuna eura, a koji će biti usmjeren na stabilizaciju u segmentu biljne i stočarske proizvodnje. To je inicijalna omotnica, koja može biti samo uvećana u idućem razdoblju, jer radimo i na definiranju mjera za ribarstvo te drvoprerađivačku industriju, poručio je Majdak.

Direktorica prodaje kutinske Petrokemije Dubravka Dragišić rekla je kako je nakon prošlogodišnje visoke cijene mineralnih gnojiva uslijedio neočekivani pad cijena prirodnog plina, a nakon toga i pad cijena gnojiva.

Zadnjih 10 do 15 dana vidi se stabilizacija cijena gnojiva, zaustavio se strmoglavi pad cijene uree na svjetskim tržištima, što je utjecalo i na stabilizaciju cijena ostalih vrsta gnojiva, naglasila je Dragišić.

Istaknula je da je Petrokemija prošli tjedan pokrenula proizvodnju NPK gnojiva, čime za predstojeću sjetvu osigurava hrvatsko, ali i regionalna tržišta.

Što se tiče ostalih vrsta gnojiva Petrokemija se opskrbljuje iz drugih izvora, pri čemu pazimo na visoku kvalitetu proizvoda, koji moraju biti u skladu s našim standardima i regulativama. Trenutno ne proizvodimo ureu, kao ni većina europskih tvornica, ali bez obzira na to pripremamo se opskrbiti hrvatsko tržište svim vrstama gnojiva, neovisno o tome proizvodimo ih ili ne, poručila je Dragišić. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!