U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, skupina proizvoda za čišćenje kućanstva zabilježila je rast i vrijednosne i komadne prodaje.

U skupinu kategorija proizvoda za čišćenje kućanstva, koju kao vjesnik proljeća obrađujemo pod egidom “Proljetno čišćenje”, ubrajamo univerzalna sredstva za čišćenje kućanstva, ostala razna sredstva za čišćenje kućanstva, abrazivna sredstva, sredstva za otklanjanje kamenca, sredstva za čišćenje podova i sredstva za čišćenje kuhinje.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, skupina proizvoda za čišćenje kućanstva zabilježila je rast i vrijednosne i komadne prodaje. Svi segmenti bilježe rast osim abrazivnih sredstava koje ostvaruju blagi pad i vrijednosne i komadne prodaje.

Univerzalna sredstva čine najveći segment unutar kategorije s više od 60% udjela u vrijednosnoj i komadnoj prodaji. Nešto veći vrijednosni udio od komadnog ostvaruju ostala razna sredstva za čišćenje kućanstva (proizvodi za odčepljivanje odvoda, sredstva za čišćenje namještaja te sredstva za uklanjanje plijesni) s 12% vrijednosnog udjela u usporedbi s 8% komadnog udjela.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 54% proizvoda za čišćenje pronalazi svoje kupce u modernim kanalima trgovine (hipermarketima i supermarketima), dok se kroz drogerije i trgovine mješovitom robom ostvari preostalih 46% vrijednosne prodaje cjelokupne grupe proizvoda za čišćenje.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u veljači 2020. godine objavila pregled osnovnih trendova za skupinu kategorija sredstava za čišćenje kućanstva (Surface Care).
Sredstva za čišćenje kućanstva tijekom 2019. su godine u Hrvatskoj doživjela jačanje potražnje, pri čemu su mnoge glavne kategorije zabilježile solidan rast. Iako su Hrvati i dalje kupovali specijalizirane proizvode, što je dovelo do pozitivnih učinaka za sredstva za čišćenje kuhinje, sredstva za čišćenje kupaonice, abrazivna sredstva za čišćenje i sredstva za čišćenje staklenih površina, univerzalna sredstva za čišćenje ostala su najpopularnija s najvećim količinskim udjelom u maloprodaji, navode uvodno iz Euromonitora.
Pritom ističu kako su vlažne maramice za brisanje površina i sustavi za čišćenje poda ostali jako uspješna niša u 2019. godini zbog potražnje za impregniranim vlažnim maramicama, dok je prodaja sustava za čišćenje poda ostala zanemariva, unatoč ulasku poznatih svjetskih marki kao što je Swiffer, jer je većina lokalnih potrošača navikla da tradicionalno čiste svoje podove uz pomoć kante i krpe. Iako urbani potrošači mogu cijeniti vlažne maramice koje su impregnirane zbog njihove praktičnosti i mogućnosti da čiste različite površine, većina Hrvata je skeptična prema ovom formatu i zadovoljna je korištenjem tradicionalnih krpa s raznim vrstama tekućina za njegu površina u kućanstvu, kaže se u analizi. Nadalje, navodi se kako se, u skladu s rastućim dohotkom, u Hrvatskoj polako razvija sve veći interes za proizvode koji vode brigu o okolišu. Brojni Hrvati sve više istražuju tradicionalna rješenja iz kućne radinosti, što je trend koji dobiva na značaju jer potrošači počinju dijeliti svoje zelene formulacije putem internetskih foruma.
U pogledu na konkurentsko okružje iz Euromonitora naglašavaju kako su multinacionalni igrači zadržali snažnu prisutnost u sredstvima za čišćenje kućanstva u 2019. godini na čelu s tvrtkom Unilever, koja nudi etablirane i svjetski poznate brendove Cif i Domestos koji sve više povećavaju svoj vrijednosni udio. Zajedno s ostalim međunarodnim igračima – Colgate-Palmolive (Ajax), Procter & Gamble (Mr Proper), SC Johnson (Pronto, Mr Muscle), Reckitt Benckiser (Cillit) i Henkel (Bref) – Unilever koristi značajan budžet za oglašavanje koji mu omogućava da i dalje ostane u svijesti domaćih potrošača zbog snažne vidljivosti i široke distribucijske mreže.
Snažna odanost brendovima unutar sredstava za njegu kućanstva među Hrvatima otežava jeftinijim “economy” brendovima i linijama privatnih marki da osvoje jače pozicije unutar kategorije jer potrošači i dalje kupuju proizvode za koje smatraju da su najučinkovitiji i stoga nisu voljni prelaziti na druge marke. Stoga je marka Denkmit tvrtke dm-drogerie markt jedina linija privatnih marki sa značajnim udjelom u 2019. godini.
Najznačajnije novo lansiranje u 2019. godini bilo je iz Saponije, koja je proširila svoju Arf liniju njege površina pod nazivom Eco Active Nature. Iako je Arf jedan od vodećih domaćih standardnih brendova, njegovo širenje u zeleni krajolik ponudom biorazgradive varijante tijekom idućih godina nastavit će privlačiti sve veći broj Hrvata kojima je stalo do očuvanja okoliša, zaključuje se u sažetku analize.